Afbeelding

Kweeperen, kaki's en perziken: Voedselbos Oudenhoorn krijgt voet aan de grond

Actueel 378 keer gelezen

Hellevoetsluis - De eerste 400 bomen van Voedselbos Nieuwen Noord de grond in gegaan. Pruimen, kersen, mispels, moerbeien, kweeperen, kaki's, nectarines, perziken, hazelnoten, walnoten, berken en vlieren zullen aankomende jaren in vele variëteiten te oogsten zijn.

Vijfentwintig vrijwilligers, jong en oud, hielpen tijdens de zonnige boomplantdag mee met de aanplant. De vierhonderd bomen stonden dan ook al voor de lunch in de grond. Stichting Milieu Dichterbij, een organisatie gericht op educatie, wil hier in de toekomst Voedselboslessen aanbieden aan basisscholen om zo kinderen (weer) meer bewust te maken waar voedsel vandaan komt.

Het geld voor de vruchten- en notenbomen werd opgehaald via een crowdfundactie. De provincie Zuid-Holland verdubbelde dit bedrag. Ook dit jaar is weer een actie gestart voor nóg meer bomen. De agrarische natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten was aanwezig. Zij dragen het voedselbos een warm hart toe door het terrein in te zaaien met 'bloemrijke akkerranden', waardoor het ook in dit jonge stadium al veel insecten aantrekt – die later in de zomer juist plaaginsecten zoals luizen onder controle houden. Een vrijwilliger van de vogelbescherming kijkt mee of ook de vogels niet vergeten worden. Om aankomende zomer al te kunnen oogsten met vrijwilligers, campinggasten en scholen, zijn enkele vrijwilligers begonnen met de aanleg van een moestuin. Meer vrijwilligers zijn van harte welkom.

Tijdens NLDoet op 16 maart wordt 'laaghangend fruit' geplant zoals bessenstruiken en aardbeien. Deze 'onderlaag' van het voedselbos is een donatie van De Groene Motor, een organisatie die zich inzet voor vrijwilligers in het groen in de provincie Zuid-Holland. Met een donatie van Het Oranjefonds worden dit voorjaar verschillende kruiden gezaaid. Inmiddels zijn ook grondwerkzaamheden voor het voedselbos afgerond. Onder andere verhoogde ruggen voor notenbomen, een pad en een poel zijn aangelegd. Deze grondwerkzaamheden werden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Landschapstafel Voorne-Putten.

Aanmelden als vrijwilliger in de moestuin of tijdens NLDoet kan via facebook.com/voedselbosnieuwennoord of
info@campingzonnehoeve.nl

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws