Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Voortaan maandelijks BoekStart voorlezen in de wijk bij SKS Alles Kids

Actueel 149 keer gelezen

Spijkenisse – In het kader van het educatieve programma BoekStart, las wethouder Wouter Struijk vanmorgen voor bij kinderdagverblijf Beer Balou aan de Noordakker. BoekStart in de kinderopvang heeft als doel om kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar intensief met boeken en het voorlezen ervan in aanraking te brengen.

De wethouder las voor uit 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft'. De keuze voor dit prentenboek viel zeer in de smaak bij de peuters, die aandachtig luisterden en genoten van de ontmoetingen van mol met duif, paard, koe en een heleboel andere dieren in het boek. Ook bibliotheekmedewerkster Anique las vervolgens nog enkele boekjes voor.

Voorlezen is voor jonge kinderen enorm belangrijk voor de taalontwikkeling en woordenschat. Hoe jonger daarmee wordt begonnen, hoe meer effect het heeft. Van peuters die regelmatig zijn voorgelezen, heeft 70% voldoende woordenschat voor een goede start op de basisschool. Gebleken is dat aan lang niet alle jonge kinderen regelmatig wordt voorgelezen en dat bibliotheekbezoek voor ouders vaak nog een brug te ver is. Daarom komt vanaf vandaag maandelijks een bibliotheekmedewerker op één van de drie geselecteerde BoekStart locaties van SKS Alles Kids voorlezen. Naast de kinderen in de dagopvang, worden ook de peuters en ouders uit de omliggende wijk uitgenodigd om te komen luisteren. Bij Woeste Willem aan de Willemshoevelaan (Noord) en Cosykids aan de Frambozengaard, wordt respectievelijk op woensdagmorgen 20 maart (9.00 uur) en 10 april voorgelezen. De daaropvolgende voorleesochtenden worden op www.sksalleskids.nl en met flyers in de desbetreffende wijken bekend gemaakt.

Met hetzelfde doel ging Bibliotheek de Boekenberg vorig jaar ook van start met het programma de VoorleesExpress. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen. Samen met de ouders wordt ernaar gestreefd om taal en leesplezier te bevorderen. Ouders die hun kinderen actief stimuleren bij hun taalontwikkeling, door veel voor te lezen en ze aan te moedigen zelf te lezen, zorgen ervoor dat hun kinderen gemotiveerder zijn om te lezen, meer lezen en leesvaardiger zijn. Hierdoor presteren deze kinderen beter op school. De VoorleesExpress Voorne-Putten is een initiatief van Bibliotheek de Boekenberg en Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

Die bibliotheek is op zoek naar nog meer vrijwilligers die willen voorlezen aan kinderen van twee tot acht in het kader van het project de VoorleesExpress. Meer informatie vindt u op www.voorleesexpress.nl en op de site van De Boekenberg.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws