Afbeelding

Ad Hoogerwerf nieuwe 'Spanjaard van het jaar'

Actueel 193 keer gelezen

Brielle - Voor Briellenaar Ad Hoogerwerf kon het allemaal niet op, toen hij afgelopen vrijdag door Janna van Driel, zijn voorgangster, werd uitgeroepen tot de nieuwe 'Spanjaard van het jaar'.

De geboren Rotterdammer woont nu 27 jaar in Brielle. Zo'n tien jaar geleden kwam hij in contact met een belangrijke speler in het 1 aprilspel, de commandant van het Spaanse leger. Hij vroeg of Hoogerwerf wat publiciteit voor de 1-aprilvereniging voor zijn rekening wilde nemen. Dat wilde Hoogerwerf wel. "Trek een keertje met 1 april met ons op, dat zal je zien dat je er voortaan bij wilt zijn." Zo ging het en vanaf dat jaar, dat was 2009, is Hoogerwerf een 'echte' Spanjool.

Hoogerwerf klaarde, samen met een handje vol andere Geuzen en Spanjolen, in 2013 een belangrijke en grote klus. Het volledig vervallen Kruithuisje werd gestript, opgeknapt en in oude glorie hersteld. Bij de oplevering in 2014 werd het karakteristieke gebouwtje ingericht tot de oudheidskamer van de 1 aprilvereniging. Vanaf dat jaar zit Hoogerwerf tot over zijn oren in het Spaanse verenigingsleven.

Geschiedenis is, naast fotografie, de grote hobby van Hoogerwerf. Daarom is het niet toevallig dat hij dezer dagen in het Kruithuisje een tentoonstelling aan het opzetten is over de Prince Admirael; de replica van een schip waar de Watergeuzen in 1572 op voeren bij de inname van den Briel. Die replica werd in den Briel gebouwd en op 3 maart 1979 te water gelaten. Dat is straks op de kop af veertig jaar geleden. "Een mooi moment voor onze tentoonstelling over de Prince Admirael."

Ze zeggen wel eens dat de spanningen, als het om Spanjolen en Watergeuzen gaat, flink kunnen oplopen. "Dat is allemaal onzin," zegt Hoogerwerf. Tuurlijk steken we elkaar wel eens de loef af. Tuurlijk proberen een van beide partijen de ander een poets te bakken. Maar dat hoort bij 1-april." Hoogerwerf tilt daar allemaal niet zo zwaar aan. Straks bij de algemene ledenvergadering komen de Watergeuzen en Spanjaarden bij elkaar en wordt er na afloop een lekker biertje gedronken.

De Spanjolen verliezen elk jaar op 1 april van de Watergeuzen. De geschiedenis is niet te veranderen. "Maar dat betekent ook, dat de Spanjolen de andere 364 dagen de baas zijn in den Briel. Dus, behalve op 1 april, ruim baan voor de Spanjolen" zegt Hoogerwerf tot slot.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws