Wim Mol (rechts) in Korea (Foto collectie Streekarchief VP)
Wim Mol (rechts) in Korea (Foto collectie Streekarchief VP)

'Beste Ouders': over veteranen Indonesië en Korea

Actueel 247 keer gelezen

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat er een eind kwam aan het koloniale bewind in Indonesië. Daar waren vier jaar aan voorafgegaan van politieke en militaire strijd. In deze strijd zette Nederland 200.000 militairen in. Ook uit Brielle en de omliggende dorpen vertrokken vele jongemannen naar Indonesië. Sommigen van hen werden na terugkeer uitgezonden naar de oorlog in Korea.

Momenteel is er veel belangstelling voor deze periode bij historici en uiteraard ook bij veteranen en hun (klein)kinderen. Historische Vereniging De Brielse Maasmond sluit hierbij aan met een speciale uitgave, getiteld 'Beste Ouders'. Hierin worden de lotgevallen beschreven van drie Brielse militairen die omkwamen in Indonesië en Korea: Henny Troost, Wim Mol en Joop Zwart. De brieven die Wim naar huis schreef beginnen steevast met de aanhef 'Beste Ouders' en de vraag hoe het met de familie in Brielle gaat. Dan volgen boeiende verslagen van zijn verblijf in Indonesië en de ontberingen aan het front in Korea.

In de publicatie 'Beste Ouders' leest u wie de drie jongemannen waren en hoe ze ertoe kwamen om het na-oorlogse Den Briel te verlaten en uiteindelijk de dood vonden in een strijd ver van huis. Verkrijgbaar bij boekhandel Hoofdstuk Een, Kantoor & Creatief, museum Den Briel en Streekarchief Voorne-Putten.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws