Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Voor wie doet u de deur open?

Actueel 136 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vorige week donderdag werden voor de bewoners van de Buiten-Veste bezocht door de politie voor een voorlichtingsbijeenkomst.

Wijkagenten Wout Videler, Niels Goedegebuure en Arwin Groeneweg waren verheugd om zo veel mensen te kunnen informeren. "U zit hier in uw vrije tijd, maar wijzelf zijn hier ten dele ook buiten onze diensttijd, omdat wij dit onderwerp erg belangrijk vinden", gaf Wout aan voordat hij de bijeenkomst opende. "Ik stel maar direct de eerste vraag: doet u voor iedereen de deur open?", startte hij het gesprek. Uit de zaal kwam al direct een verhaal over een persoon die recent probeerde binnen te komen door zogenaamd het alarmsysteem te komen bekijken. Ook pakketbezorgers die maar te pas en te onpas aanbellen kwamen aan de orde. En natuurlijk de bezorgers van kranten en reclames die in deze tijd van het jaar aanbellen en hopen een extra zakcentje te ontvangen.

Een deurspion plaatsen is voor de meeste mensen wel bekend. "Ik ben maar klein, ze moeten dus niet op 2 meter worden gehangen", antwoordde een bewoonster gevat, waaruit blijkt dat men dan misschien niet zo goed meer hoort, maar wel goed zit op te letten. Een kierstandhouder of deurketting laten aanbrengen is een ander goed idee, maar vergeet deze er niet af te halen als u de deur weer sluit, gaf Arwin de aanwezigen als tip. Dan kunnen de zorgverleners u bereiken, mocht dat onverhoopt nodig zijn. "Heeft u foto's gemaakt van uw kostbare sieraden?", is een volgende vraag. Vrijwel niemand in de zaal kent de mogelijkheden van het Digitaal Opkopers Register. De gemeente Hellevoetsluis is hierop aangesloten. Bij diefstal van sieraden kan de politie (BOA's ook) deze gegevens raadplegen en wordt de kans groter dat uw spullen kunnen worden opgespoord. Meer informatie op: https://hetccv.nl

De criminaliteitcijfers in onze gemeente liggen op een 'net' niveau, legt Arwin uit. Maar het aantal babbeltrucs waar mensen slachtoffer van zijn geworden zou wel eens hoger kunnen liggen dan de cijfers aangeven, zegt hij erbij. Dit komt doordat veel mensen uit schaamte geen aangifte doen van dit onderdeel van de criminaliteit. "Zelfs politiemensen trappen soms in de trucs van deze beroepscriminelen die speciaal zijn opgeleid voor dit 'werk'", legt Wout zijn gehoor uit. "U hoeft zich dus echt niet te schamen als dit onverhoopt zou gebeuren, en door het aan ons te melden kunnen wij beter ingrijpen als deze lieden bijvoorbeeld actief zijn in een bepaalde wijk".

De laatste tip die is gegeven gaat over pakketbezorgers. Pak geen pakket aan dat zogenaamd voor u is bestemd en waar u niets van weet. En betaal voor een pakket dat niet voor u is nooit met uw pinpas, ook al is het maar zogenaamd een kleine bijdrage voor de bezorgkosten! Een bekende oplichterstruc...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws