Afbeelding

"Een ballonnetje was vijf euro"

Actueel 378 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vrijwilligers van 'Welk stukje van Hellevoet maak jij schoon?' vonden de afgelopen weken weer lachgaspatronen op verschillende locaties in Hellevoetsluis en vaak bij parkeerplaatsen rondom de middelbare scholen.

Het gebruik van lachgas is niet illegaal en de patronen kunnen makkelijk gekocht worden via de groothandel voor bakkersproducten. Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), waar lachgas en het gebruik ervan onder valt, wordt er niet handhavend tegen de partydrugs opgetreden. De reden hiervoor is dat er volgens onderzoek van het NVWA geen risico's zijn wanneer de drugs normaal worden gebruikt.

Risico's veelvoudig gebruik
Dit is een ander verhaal als het gaat om veel of veelvoudig gebruik. In dat geval zijn er wel risico's, zeker wanneer de drugs verkeerd gebruikt wordt. Volgens de site van het drugsinfoteam kan er bij extreem of veelvoudig gebruik een tekort optreden van B12. Als de klachten die hierdoor worden veroorzaakt worden genegeerd kan dit leiden tot neurologische schade. Als de lachgas zonder ballon direct wordt ingenomen kunnen de longen bevriezen. Lachgas uit slagroompatronen is volgens het drugsinfoteam niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het is namelijk nog niet duidelijk of dit extra risico's met zich meebrengt. Er wordt wel vermoed dat kleine metalen deeltjes uit de patroon mee kunnen komen in de ballon. Hier is echter nog geen concreet bewijs voor en het is ook nog niet bekend wat de risico's van deze deeltjes zijn.

"Ik zag er het kwaad niet in"
Wouter (18 jaar) heeft ook wel eens lachgas genomen. Hij begon ermee omdat één van zijn vrienden lachgas mee had genomen naar een feestje. "Ik zag er het kwaad niet in." In het begin ging het goed. "Je wordt een beetje licht in je hoofd en moet gewoon keihard lachen." Toch ging het op een avondje uit in Brielle niet goed. Een vriendin van Wouter had ballonnetjes voor hem gehaald. "Op een klein tafeltje stond een grote fles lachgas, daar vulden ze de ballonnetjes. Eén ballonnetje was vijf euro." Wouter heeft een filmpje van die avond waarop je ziet hoe hij de ballon inhaleert terwijl de lichten om hem heen flikkeren. Nog voordat hij veel van de ballon had geïnhaleerd kijkt hij vreemd op. "Dit keer had ik geen lachkick." Op de video is te zien dat zijn lichaam slap wordt en hij op de grond valt. "Ik was helemaal van de kaart."

Na die laatste ballon heeft Wouter nooit meer lachgas gebruikt en als iemand hem om advies zou vragen weet hij wel wat hij zou zeggen: "Je moet het zelf weten, maar ik zou wel vertellen wat ik heb mee gemaakt." Hij vertelt dat hij van zijn vriendengroep tot nu toe de enige is met een slechte ervaring. Toch wil Wouter graag zijn verhaal delen. "Ik vind het wel belangrijk dat mensen dit weten voordat ze het gebruiken.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws