Afbeelding

Ouders als partner in leren

Actueel 337 keer gelezen

Oostvoorne - Op OBS Het Overbos in Oostvoorne is deze maand een pilot gestart waarbij ouders worden ingeschakeld om (zorg)leerlingen extra te begeleiden. Zo krijgen leerlingen aanvullende ondersteuning om nog beter te leren lezen, spellen of rekenen. Onder ouders is veel animo voor de pilot waarin wordt samengewerkt met Kindzorgcentrum Educto.

De ouders krijgen eerst een cursus van drie dagdelen. Deze wordt verzorgd door hét Kindzorgcentrum Educto, een organisatie die zorg biedt aan kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen. Daarna komen de ouders een paar keer week naar de school om (zorg)leerlingen te helpen met het verbeteren van lees-, spellings- en rekenvaardigheden. Ook leren de ouders hoe ze 'plusleerlingen', hoogbegaafde kinderen die behoefte hebben aan extra uitdagingen, kunnen begeleiden. Om de kwaliteit van de begeleiding te borgen, blijft de zorgspecialist van Educto de ouders voortdurend coachen en ondersteunen.

'Leren met ouders'

Er is veel animo voor de pilot. Niet alleen vaders en moeders, maar ook opa's en oma's willen graag meedoen. De eersten hebben inmiddels de cursus gevolgd en zijn begin november op school gestart. Het eerste half uur van de dag is ingeruimd voor 'leren met ouders'. "Dan zie je op allerlei plekken in de school een kind met een ouder zitten, die samen aan het werk zijn", vertelt leerkracht en projectleider Jephtha de Groot. "Ze hebben plezier, lachen met elkaar en vinden het echt leuk! Het is hartverwarmend om te zien hoe we hier met z'n allen voor de kids aan het zorgen zijn."

Extra handen toevoegen

Scholen zijn wettelijk verplicht om zorgleerlingen extra te begeleiden. Het ouderproject is géén vervanging van de zorg die de school biedt, zo benadrukt Educto-directeur Dennis de Graaff. "De school doet z'n best, maar heeft een beperkt aantal handen. Door ouders in te schakelen, voegen we extra handen toe."

Lees meer lokaal nieuws op www.weekbladwestvoorne.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws