Op pakjesavond 5 december is het weer tijd voor de traditionele Maskerade
Op pakjesavond 5 december is het weer tijd voor de traditionele Maskerade

Capirussa-masker voor de Brielse Maskerade

Actueel 239 keer gelezen

Brielle - Over drie weken is het weer Brielse Maskerade, dan gaan Briellenaren gemaskerd de straat op om de plaatselijke politiek of andere thema's op ludieke wijze aan de kaak te stellen of om gewoon uit hun dak te gaan.

Dit jaar is de opzet iets anders. Om 19 uur zullen de Maskeradegangers vanaf Dansschool de Werker in een bonte optocht achter Libertatis aan vertrekken. Na een korte tocht door de binnenstad krijgen zij een plek toegewezen waar ze blijven staan en een act kunnen opvoeren. Niet de deelnemers, maar het publiek loopt dit keer rond, een andere dynamiek. Om kwart voor acht worden ze weer door de fanfare opgehaald om in optocht naar de Markt te lopen, waar Sinterklaas op hen wacht en de jury de winnaar van de beroemde Fons Löbker Prijs zal bekendmaken.

Maar er is nog iets heel bijzonders. Maskermaakster Patrizia Esposito, zo betrokken bij Brielle, omdat haar voorouders hier generaties lang gewoond hebben, heeft een indrukwekkend masker gemaakt van leer dat als mascotte voor de Maskerade zal dienen. De primeur is op 5 december. Dan zal zij in een opvallend rood pak het masker op een stok meedragen in de optocht en kan iedereen dit spectaculaire masker aanschouwen. Een tipje van de sluier, Patrizia heeft als onderwerp de Capirussa gekozen. Deze mythische figuur met vrouwengezicht, hondenoren en paardenbenen werd rond 1600 in de Maasmond waargenomen en is sindsdien verbonden met de geschiedenis van Brielle, als schildhouder van het Brielse wapen. Een voorbeeld is te zien op de gevelsteen van de Waag in de Koopmanstraat.

Patrizia is in de geschiedenis van deze mysterieuze figuur gedoken. De Capirussa zou verwijzen naar de hellehond Cerberus en de kleur rood in het wapen van Brielle naar de hel die weer verbonden is met de rivier de Maas, de hellerivier volgens de Romeinse geschiedschrijver Plinius. Hij beschrijft in zijn Naturalis HIstoria op de Capirussa lijkende mythische figuren. De naam Capirussa zou een verbastering zijn van Capripus wat bokkenpoot betekent. Welke stad heeft zo'n bijzondere schilddrager en hoe bijzonder dat hij nu vereeuwigd is als masker voor de Maskerade! De bedoeling is het masker elk jaar in de optocht mee te voeren en het de rest van het jaar tentoon te stellen in het Brestheater.

Tijdens de Maskerade zal er gratis glühwein en warme chocolade worden geschonken in de binnenstad en zoals vorig jaar zal er na afloop om 20 uur een after-party worden gehouden bij Dansschool de Werker. Iedereen is welkom. Zet 5 december 19 uur vast in uw agenda. Voor meer informatie, zie de Facebookpagina van de Brielse Maskerade. De maskerade wordt georganiseerd door de Stichting Kunst en Cultuur Brielle.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws