Heel veel kinderen liepen mee.
Heel veel kinderen liepen mee. Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Sint Maarten lampionnenoptocht door de straten van Heenvliet

Actueel 433 keer gelezen

Heenvliet – Vanavond vond in Heenvliet de jaarlijkse Sint Maarten optocht plaats. Heel veel kinderen, ouders, opa's en oma's liepen met lampionnen of andere lichtjes in de optocht mee, die muzikaal werd begeleid door Marching Band Libertatis Primitae uit Brielle.

Dit maal werd voor het eerst vertrokken vanaf de Markt  in Heenvliet, waar de Sint Maarten optocht ongeveer anderhalf uur later ook weer eindigde. De sfeervolle lichtjesstoet leidde door zowat alle wijken van Heenvliet. 'Stichting Oranjefeesten Heenvliet 'organiseerde de feestelijke optocht, die ook dit jaar weer meer deelnemers dan voorgaande jaren trok.  

Op steeds meer plaatsen wordt op 11 november de naamdag van Sint Maarten gevierd. De Sint Maartenviering is in deze regio vrij onbekend. In Noord-Holland gaan kinderen langs de deuren om liedjes te zingen en snoep op te halen tijdens Sint Maarten en ook in Utrecht wordt het feest meer en meer gevierd.

In 316 werd Sint Maarten als zoon van Romeinse ouders geboren in de Hongaarse stad Savaria. In het begin van zijn tienerjaren sloot de jonge Maarten zich aan bij het Romeinse leger. Op 15-jarige leeftijd vertrok hij vervolgens naar het toenmalige Gallië, wat we nu kennen als Frankrijk. In dit gebied ligt de stad Amiens. Volgens de legende ontmoette Maarten daar een naakte bedelaar. Hij leefde zo mee met de armoedige man, dat hij de helft van zijn rode mantel afsneed en aan de man gaf. Na deze gebeurtenis werd hij monnik en later bisschop. Hij is de beschermheilige van Utrecht. Zijn invloed zie je dan ook op verschillende plekken in de stad terug; het meest herkenbaar in het stadswapen van Utrecht. De rode en witte vlakken stellen de manteldeling van Sint Maarten voor.

Kijk voor meer lokaal nieuws, evenementen en sportberichten uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws