Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

Westvoornse raad vergadert extra over fusie ambtenarenkorps Voorne

Actueel 157 keer gelezen

Voorne – De fusie van de ambtenaren van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne staat op de tocht. Hellevoetsluis heeft het project al in de ijskast gestopt. Brielle en Westvoorne zijn nu aan zet.

De drie dagelijks besturen van de gemeenten gaven dinsdag 30 oktober in een brief aan de gemeenteraden nog aan langer de tijd te willen nemen. Ze wilden tot 1 februari volgend jaar bekijken of een fusie van het ambtenarenkorps alsnog mogelijk is. Het stoppen met de samenwerking is in het schrijven geen optie. Ook zien ze daarin een gemeentelijke herindeling op korte termijn niet zitten. Hellevoetsluis heeft echter donderdagavond, op aandringen van de gemeenteraad, al alle werkzaamheden rondom de fusie stopgezet. Westvoorne buigt zich woensdag 7 november in een extra vergadering over de fusie, de Werkorganisatie Voorne (WOV).

Aanleiding voor de politieke discussie over de WOV is het rapport van kwartiermaker Marc Pothast. Hij deed in opdracht van het projectbestuur onderzoek naar de vastgelopen fusie. Pothast ging gesprekken aan met medewerkers, management, bestuurders en ondernemingsraden. In zijn rapportage constateert hij dat vooral het vertrouwen in het samengaan onderling laag is.

In de Westvoornse gemeenteraad is oppositiepartij Inwonersbelang Westvoorne vooruitlopend op die discussie helder: stoppen met de WOV. Over de vervolgstappen willen ze overeenstemming met de andere partijen op Voorne zien te vinden. De lokale partij was een van de pleitbezorgers van een ambtelijk samengaan. 'Wij zien naar de nabije toekomst een bestuurlijke herindeling op Voorne als meest werkbaar scenario,' geeft fractievoorzitter Cor Sommeling nu aan. IBW zou deze mogelijkheid willen laten onderzoeken door een projectgroep uit de drie gemeenteraden. 'Er moet snel duidelijkheid komen richting het personeel en de inwoners.'

Burgemeester Gregor Rensen zegt zeer verbaasd te zijn over het besluit van de Hellevoetsluise raad niet door te willen gaan met de WOV en zelfs ook te willen stoppen met een gezamenlijke bedrijfsontwikkeling en bedrijfsvoering van de ambtelijke organisaties op het eiland. Het druist in tegen wat in de gezamenlijke brief van de colleges van 30 oktober nog werd gesteld, namelijk dat de komende maanden onderzocht moet worden in hoeverre en onder welke condities samenwerking in de komende jaren wel mogelijk is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws