Ondanks dalende criminaliteitscijfers, kunnen we niet achterover leunen.
Ondanks dalende criminaliteitscijfers, kunnen we niet achterover leunen. Foto: Foto-OK.nl

Misdaad loont of niet?

Actueel 147 keer gelezen

Spijkenisse - De misdaadcijfers dalen en dat is goed nieuws, zo hield burgemeester Veldhuijzen gisteravond de ondernemers voor die naar de bijeenkomst in het stadhuis waren gekomen.

Volgens de burgemeester is het camera toezicht één van de factoren waardoor de cijfers dalen, maar ook het aantal jongeren is iets afgenomen en die zorgen wel voor een deel van de criminaliteit. Toch mag men niet achterover leunen, want gemeente en ondernemers hebben wel last van de manier waarop de criminaliteit ondergronds gevormd is. Dat heeft invloed op de bovenwereld.

Ondermijning
Operationeel Expert Erwin Hoogerhuis nam de aanwezigen mee in het hoofdstuk ondermijning. Een breed begrip, maar wel iets waar men mee te maken kan krijgen. Ondermijning beïnvloedt ook het veiligheidsgevoel, zeker als het gaat om hennepkwekerijen en liquidaties op straat. Een ondernemer kan op allerlei manieren te maken krijgen met ondermijning. En eenmaal in de netten verstrikt, komt hij er eigenlijk niet meer uit. Met alle gevolgen van dien. Hoogerhuis gaf daar ook een praktijkvoorbeeld van. Het beste is te voorkomen dat ze met criminele praktijken in aanraking komt. De ondernemers kregen tips hoe e.e.a. te voorkomen, maar ook wat te doen als ze er toch ingerold waren.

Overlast?
Edward van der Torre, politieonderzoeker, criminoloog en lector Gebiedsgebonden Politie aan de Politieacademie, vroeg zich af of we eigenlijk wel last hebben van de georganiseerde misdaad. Hebben we behoefte aan een verboden product, dan kan de georganiseerde misdaad zorgen dat we het krijgen. Nederlandse drugsleveranciers leveren wereldwijd alles wat gevraagd wordt. Alleen al in de Europese Unie staan we bovenaan wat betreft de fabricage van ecstasy en amphetamine. België en Polen staan op de tweede plek, maar dat komt volgens Van der Torre omdat Nederlanders daar helpen met het opzetten van de drugslabs. Qua strafmaat staat we op nummer 26, de laatste plaats. Juist omdat de kans dat iemand gepakt wordt en in de cel belandt vrij klein is, groeit deze vorm van georganiseerde misdaad nog altijd. Om een en ander duidelijk in beeld te brengen, nam hij de ondernemers mee in zijn ontwikkeling tot dé grote jongen van Spijkenisse. Crimineel bezig, maar de samenleving zag zijn criminele activiteiten niet. Alleen de persoon die altijd bereid was om als sponsor op te treden en kwetsbare groepen te helpen.

Na deze presentaties ging de bijeenkomst in de beslotenheid verder.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws