Afbeelding
Foto: M. de Haas

Spijkenisse krijgt busbaan met zonnepanelen

Actueel 384 keer gelezen

Spijkenisse - Begin volgend jaar gaat de schep in de grond en uiterlijk in maart 2019 moet de busbaan tussen de Hartelweg en de Sportlaan voorzien zijn van asfalt met zonnepanelen.

Of we het nu willen of niet, we hebben te maken met een energietransitie. Fossiele brandstoffen raken op, we moeten op een andere manier aan onze energiebehoefte voldoen. In 2020 moet immers 14% van de energie in Nederland opgewekt zijn op een duurzame manier. Dan kan via windenergie, maar ook via zonne-energie.

Bijna tien jaar geleden boog TNO zich over de vraag 'Zou het niet mooi zijn als onze wegen als zonnepanelen werken?' Zo ontstond de SolaRoad. Betonnen modules met een geharde glazen en lichtdoorlatende toplaag met daaronder zonnecellen.

In 2014 werd in Krommenie het zonnefietspad geopend. In één jaar tijd werd door die paar honderd meter SolaRoad genoeg energie opgewekt om drie huishoudens van energie te voorzien. Nu was het tijd voor een volgende stap. Zeker omdat de glazen toplaag inmiddels vervangen kan worden door ander materiaal.

Hendry Klooster, de duurzaamheidsaanjager van de gemeente Nissewaard kwam er achter dat het consortium achter de SolaRoad op zoek was naar een busbaan voor een testproject. Hij wist de gemeente zover te krijgen dat de handen ineengeslagen werden en de busbaan tussen de Hartelweg en de Sportlaan aangemeld werd als pilot voor dit deel van het project. 'Daarnaast wordt er ook nog gezocht naar een pilotlocatie voor zwaar vrachtverkeer', geeft Wouter Snijders van Enerless aan. Enerless, het bedrijf van Hendry Klooster is mede-initiator van het Huis van Morgen en adviseert de gemeente en ondernemers over de mogelijkheden die er zijn om duurzame projecten te starten en helpt deze vlot te trekken als het even niet gaat zoals gehoopt. 'Met de SolaRoad ontstaan er diverse mogelijkheden op het bedrijventerrein', legt Wouter uit. De opgewekte energie kan gebruikt worden waardoor je te maken hebt met een korte infrastructuur. Binnen het Huis van Morgen wordt er gekeken naar de mogelijkheden om energie op te slaan voor momenten dat de zon niet schijnt. 'Dit kan bijvoorbeeld met batterijen, maar we kijken ook hoe het omgezet kan worden naar waterstof.' In het Huis van Morgen komt o.a. een experience center zodat ondernemers, maar ook andere belangstellenden zoals het onderwijs kunnen ontdekken wat de mogelijkheden zijn om duurzame energie op te wekken.

Vanmiddag gaven wethouder Igor Bal en Gedeputeerde Floor Vermeulen het startsein geven van het innovatietraject dat voorlopig de naam DIME HUB heeft gekregen.  Allereerst werd er een rondrit gemaakt over het bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering om aan te geven wat er al gedaan is op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast kon er een informatiemarkt worden bezocht. Na een korte paneldiscussie werd het startsein gegeven.

Naast het onthullen van een bord op de Boyleweg, is ook de intentieverklaring Duurzame Innovatieve Mobiliteit Energie HUB ondertekend, waar ondernemers, overheid en onderwijs afspraken hebben gemaakt over:
het versnellen van de energietransitie in de gemeente Nissewaard
wederzijdse inspanning vanuit ondernemers, overheid en onderwijs
kennisdeling over de duurzame innovatie met stakeholders
communiceren over de activiteiten van de DIME HUB

De tien partijen die bij het project betrokken zijn, zijn de provincie Zuid-Holland, de gemeente Nissewaard, VPE, Hogeschool Rotterdam, DCMR, TNO, Dekker Elektro, IBDL, Samen Meer Waarde en Enerless

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws