Afbeelding

Hellevoetsluis positief om school De Hoorn open te houden

Actueel 205 keer gelezen

Hellevoetsluis - Volgens de geldende norm in Hellevoetsluis moet een school tenminste 149 leerlingen hebben om zelfstandig te blijven voortbestaan. Dit was ook de reden om de Montessorischool met twee andere scholen uit de gevarenzone samen te voegen. Met de grenscorrectie met Oudenhoorn, kwam de enige school in het dorp 'De Hoorn' door diezelfde norm, op de nominatie om gesloten te worden.

De school heeft nog slechts 50 leerlingen. De schoolbesturen verzochten daarop de gemeente Hellevoetsluis om voor 'De Hoorn' een uitzondering te maken. De afstand naar een nieuwe school in Hellevoetsluis zou voor de leerlingen langer dan het criterium dat daarvoor geldt. Bovendien zou het dorp daarmee een belangrijke voorziening verliezen.

Sociaal Domein
In de notitie Sociaal Domein van 28 augustus werd de intentie uitgesproken om hier medewerking aan te verlenen. Er is echter nog een lange weg te gaan. Er is nog geen collegebesluit genomen, de gemeenteraad heeft er nog niets over gezegd en ook de schoolbesturen dienen nog toestemming te verlenen. Het laatste woord is daarna nog aan de provincie. Een artikel in een regionaal; dagblad van afgelopen maandag, mag dan ook nogal voorbarig worden genoemd.

Geschiedenis
De dorpsschool maakt wezenlijk onderdeel uit van de geschiedenis van het dorp.De school werd in 1881 gesticht aan de Molenweg . Deze school had plaats voor 180 kinderen. Toen de eisen die aan scholen werd gesteld warenverscherpt werd er in 1915 voor een bedrag ban ruim 42000 gulden een nieuwe school gebouwd die een jaar later - mét een gymnastieklokaal - kon worden geopend.

In de eerste verbouwing in 1976 kreeg de school een naam: de Hoorn.En de tweede verbouwing in 1985 zijn de lagere school n kleuterschool samengevoegd en toen werd de school:"OBS De Hoorn." In mei 2015 is het oude schoolgebouw verlaten en zijn de leerlingen in het verbouwde verenigingsgebouw De Meent getrokken.

Intentie
De gemeente Hellevoetsluis heeft nu de intentie uitgesproken om de geschiedenis van de school niet op te laten houden, maar mee te willen werken aan het behoud van het basisonderwijs in het dorp. Dat het hele proces - als het slaagt - nog wel een half jaar kan duren is duidelijk. Het zou in elk geval passen in de woorden die Aart Jan Spoon vorig jaar sprak: 'dat Oudenhoorn in Hellevoetsluis een warm welkom zou krijgen.'

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://www.groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws