Afbeelding

Boek 'Wij hebben een feestje' overhandigd aan burgemeester

Actueel 111 keer gelezen

Westvoorne - Twee studenten van Politieacademie in Apeldoorn hebben een boek met de titel 'Wij hebben een feestje' aan burgemeester de Jong van de gemeente Westvoorne overhandigd.

Zij hebben voor hun afstuderen onderzoek gedaan naar het proces van vergunningverlening bij evenementen. 'In het verleden is gebleken dat incidenten ontstaan nadat juist dit proces niet zorgvuldig verlopen is. Voor ons was dit reden om in opdracht van burgemeester de Jong onderzoek te doen', aldus Gert Jan de Jonge.

'We hebben een feestje.' Een opmerking waarmee het proces van vergunningverlening bij evenementen met regelmaat begint. Dit is dan ook niet voor niets de titel van het afstudeeronderzoek. Het boek is gericht op het geven van inzicht in het proces van vergunningverlening en de moeilijkheden die hierbij een rol spelen. Hiervoor is onderzoek gedaan onder zestien gemeenten uit de provincie Zuid-Holland. Uit dit onderzoek bleek dat er grote verschillen bestaan tussen de gemeenten op het gebied van het verstrekken van evenementenvergunningen. Zo bleken de artikelen met betrekking tot evenementen in de APV's van de gemeenten allemaal van elkaar te verschillen. 'In een aantal gemeenten wordt een vergunningsbeleid aangehouden, waarbij de voorwaarden in redelijkheid niet nageleefd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bezwaartermijn die snijdt met de mogelijkheid om een vergunning op het laatste moment aan te passen', vult Gerard van Haaften zijn onderzoek partner aan. Het boek biedt handvatten om het verstrekkingsproces van evenementenvergunningen te optimaliseren en zo de kans op ongelukken zoals het Monstertruck ongeval in Haaksbergen te verminderen.

De burgemeester gaf aan verguld te zijn met de bevindingen en deze ook te delen met zijn collega's in de regio. 'Het is mooi om te zien dat het onderzoek serieus genomen wordt en dat gemeentes ook bereid zijn om hier een professionaliseringsslag te maken. Voor ons is het vooral interessant om te zien hoe flinke incidenten in het verleden juist misgelopen zijn doordat het proces rond de vergunningsverlening niet op orde was. Hoe kan dit in de toekomst voorkomen worden? Hoe krijgt veiligheid een grotere prioriteit bij grote maar juist ook kleinere evenementen? Dit zijn centrale vragen waarop we in dit boek concreet antwoord geven.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws