Boekenberg directeur Thissen nam het boek in ontvangst.
Boekenberg directeur Thissen nam het boek in ontvangst. Foto: Foto-OK.nl

Boek 'Vergeltungwaffen in Nederland' binnenkort in De Boekenberg te leen

Actueel 132 keer gelezen

Spijkenisse – Victor Thissen, directeur van De Boekenberg ontving vanmiddag uit handen van mevrouw Anne Marie van Koopman- van Kouwen het onlangs verschenen boek 'Vergeltungswaffen in Nederland'. Het boek verhaalt over de Duitse inzet van V1, V2 en V4 raketten vanaf Nederlandse bodem richting Londen om daar dood en verderf te zaaien onder de Britse bevolking. In dit boek komt de ontwikkeling van de V-wapens alsmede de inzet hiervan in Frankrijk aan bod. Deze ontwikkeling is van grote invloed geweest op de latere inzet van de wapens op Nederlands grondgebied.

Auteur Henk Koopman voert al sinds de jaren 70 onderzoek uit in binnen- en buitenlandse archieven naar de inzet van de V-wapens vanaf Nederlands grondgebied. Met ruim 40 jaar archiefwerk is het Koopman gelukt om een compleet en overzichtelijk naslagwerk te maken waarin tevens aandacht is voor de menselijke aspecten. Ook vele honderden foto's, waaronder een deel dat nog nooit eerder gepubliceerd werd, staan in het boek afgebeeld. De uitgave wordt vergezeld door een uitgebreid bronnenoverzicht en een complete index waardoor het een encyclopedie is voor iedere Tweede Wereldoorlog onderzoeker en andere belangstellenden. In het boek valt onder andere te lezen waar in onze regio afgedwaalde al dan niet ontplofte V-wapens terecht kwamen. Het vroeger BPM (nu Shell) terrein in de Botlek was één van de plekken waar vandaan de wapens werden afgevuurd.

Anne Marie Koopman wiens echtgenoot toevalligerwijze in contact kwam met auteur Henk Koopman, die een achterneef van hem bleek te zijn, hielp als voormalig bestuurslid van de bibliotheek in Spijkenisse in de zoektocht naar belangrijke informatie voor het boek. 'In die tijd kon er nog niet gezocht worden op het internet. Ik kreeg regelmatig van Henk een lijstje met boeken waar hij naar op zoek was. Personeel van onze bibliotheek spande zich in om de boeken te vinden en informatie boven tafel te krijgen. Vanuit tal van andere bibliotheken zijn er eveneens boeken verzameld over dit onderwerp.'

De schrijver presenteerde zelf enige tijd geleden het eerste exemplaar van zijn boek in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het exemplaar in De Boekenberg is over enige tijd beschikbaar. Voor wie het boek zelf aan wil schaffen is dit verkrijgbaar via de www.flyingpencil.nl van uitgeverij Flying Pencil. Het 330 pagina's en ruim 550 foto's, tekeningen en kaarten bevattende boek kost € 45,00 (excl. portokosten).  

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws