Afbeelding
Foto: PR

Ideeën voor afvalvrije school van PENTA college

Actueel 712 keer gelezen

Brielle - Bijna 120 leerlingen van het PENTA college CSG Bahûrim in Brielle hebben deelgenomen aan het gastlesprogramma over zwerfafval en afvalvermindering van de Stichting Milieu Dichterbij. Het project is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Brielle.

Op woensdag 27 juni presenteerden vier groepjes eersteklassers hun ideeën om afval beter te scheiden en (zwerf)afval op school te verminderen aan gastdocent Lily Venema, Richard Leentvaar, projectleider Omgekeerd Inzamelen bij de gemeente Brielle, en docenten. "Grote klasse!"

Leerlingen van alle vier eerste klassen vmbo-havo werkten in teams enthousiast aan het gastlesprogramma 'Zwerfafval als uitglijder en de school zonder afval!' van de Stichting Milieu Dichterbij (SMD). Lily Venema, gastdocent van de SMD, hielp hen tijdens de eerste les op weg. De eersteklassers kregen een maand de tijd om de opdrachten over zwerfafval en het verminderen van (zwerf)afval op hun school uit te werken. Aardrijkskundedocent Thomas Doolaar begeleidde hen hierbij. De jongeren vonden het een leuk en leerzaam project. Door bezig te zijn met dit onderwerp werden ze zich gaandeweg bewust van de grote hoeveelheden afval in het leefmilieu.

Gemiddeld 7,1

De laatste les op 27 juni was ingeruimd voor de vier groepjes met de beste presentatie. Het bleek dat deze leerlingen gedegen onderzoek hadden verricht. Zo was er becijferd dat het opruimen van zwerfafval jaarlijks 250 miljoen euro kost en mensen gemiddeld een 7,1 aan hun omgeving geven. Verder ligt er vooral veel zwerfafval op parkeerplaatsen en bij bankjes in parken. De jongeren willen dat snackbars en winkels worden verplicht het zwerfafval in hun omgeving op te ruimen. Overigens zijn zij zelf ook bereid mee te doen aan opruimacties. Ballonnen oplaten moet verboden worden, omdat dit veel afval geeft en dieren in zo'n ballonrestant kunnen stikken. Mensen moeten zelf hun troep in de bak doen of het mee naar huis nemen. Maar vooral geen rommel náást de afvalcontainers zetten. "Want dan gaan meer mensen dat doen en wordt het een troep op staat", aldus een groepje. Het groepje dat zichzelf 'Het Hulpje' noemde, had thuis onderzoek gedaan. Het was vooral een grote zus, die haar afval niet goed scheidde.

Afvalpreventie

Voor het verminderen van de hoeveelheid afval op school kwamen leerlingen met het idee om zelf broodtrommels en bekers mee te nemen. Enkele leerlingen hadden aan de conciërge, docent Rick de Vree en directeur Jelle Holwerda gevraagd wat de school zoal doet aan afvalpreventie. De ondervraagden bleken al een cursus over duurzaamheid te hebben gevolgd bij de Hogeschool Rotterdam. Tevens willen ze heel graag het afval op school scheiden, vertelden ze. Aan deze wens wordt momenteel gewerkt.

"Grote klasse!", oordeelde gastdocent Lily Venema over de uitgebreide en zeer goede presentaties. De leerlingen hadden ook mooie posters gemaakt, vonden de docenten, Lily Venema en Richard Leentvaar. Met name de poster met de toepasselijke 'Loesje'-tekst 'Zorg voor de wereld - de wereld zorgt voor jou' sprak hen aan.

De Stichting Milieu Dichterbij is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling uit Barendrecht. Gastdocenten geven natuur- en milieulessen op scholen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Zuid-Holland.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws