Afbeelding
Foto: Rene Bakker

Ook niet-raadsleden mogen voorzitter raadscommissie worden

Actueel 102 keer gelezen

Ook niet-raadsleden mogen voortaan voorzitter van een raadscommissie van een gemeente worden. Dit moet de werkdruk van raadsleden verlichten en geeft gemeenten meer ruimte voor lokaal maatwerk. Dit staat in een nota van wijziging die Minister Ollongren op 19 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ollongren schrapt het voorschrift in de Gemeentewet dat een raadslid voorzitter van een raadscommissie moet zijn. Gemeenten krijgen hiermee de ruimte om eigen regels te stellen.

Een raadscommissie is een commissie die de besluitvorming van de raad kan voorbereiden en met het college of de burgemeester kan overleggen. Met name raadsleden in kleinere gemeenten en van kleinere fracties ervaren het uitoefenen van het voorzitterschap van een raadscommissie als een relatief zware tijdsbelasting. Zij willen meer tijd kunnen besteden aan hun controlerende en volksvertegenwoordigende taken. Ook hebben verschillende gemeenten de wens geuit om met externe, technische voorzitters van raadscommissies te werken.

Na het wijzigen van de Gemeentewet is het aan de gemeenteraad zelf om bij verordening regels te stellen over het voorzitterschap van raadscommissies

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws