Afbeelding

Tien senioren Buiten-Veste opgeleid tot 'Bewoners Hulp Verleners'

Actueel 132 keer gelezen

Hellevoetsluis - De afdeling 'Veilig Leven' van Brandweer Rotterdam-Rijnmond gaat starten met het opleiden van senioren tot hulpverleners. Tien bewoners van het complex 'Buiten-Veste' in Hellevoetsluis zullen de cursus gaan volgen. 

De opleiding duurt een dag en start op 21 juni om 09.30 in de brandweerkazerne van Berkel en Rodenrijs . Na de opleidingdag reikt directeur brandweer Jolanda Trijselaar de certificaten 'Bewoners Hulp Verleners' uit aan de deelnemers. De senioren leren o.a. hoe te reanimeren en beginnende (kleine) brandjes te blussen. Ook de risico's van rook worden uitgebreid besproken. De reanimatie wordt verzorgd door iemand van de ambulancedienst en een collega legt uit wat er gebeurt als je 112 belt en waarom de meldkamer bepaalde vragen stelt. Daarnaast leren de senioren hoe hun wooncomplex in elkaar steekt d.m.v. een table-top oefening en een Virtual Reality Experience. Uiteraard staat eigen veiligheid bovenaan.

Er wonen steeds meer senioren langer zelfstandig en er komen ook steeds meer 'niet zelfredzamen.' Wij denken dat de zelfredzame senioren zeker iets kunnen betekenen tijdens een calamiteit terwijl de professionele hulpverleners nog aanrijdend zijn. Denk hierbij aan eerste hulp verlenen aan medebewoners, coördinatie van een aantal taken en het vormen van een aanspreekpunt voor professionele hulpdiensten bij een calamiteit. Als deze pilot slaagt wil de afdeling Veilig Leven in de hele regio Rotterdam-Rijnmond senioren op gaan leiden tot 'Bewoners Hulp Verleners.'

Kijk voor meer lokaal nieuws uit Hellevoetsluis op http://www.groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws