Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

Expeditie Juttersgeluk op strand van Rockanje

Actueel 181 keer gelezen

Rockanje - Op 16 mei is de vierde Expeditie Juttersgeluk van start gegaan op het strand van IJmuiden aan zee. In twee weken tijd zullen mensen voor wie een 'gewone' baan niet zo heel gewoon is, de Nederlandse kust schoonmaken. Meer dan 800 vrijwilligers komen in actie om de stranden en dijken van Sluis tot en met Delfzijl schoon te jutten. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn.

Donderdagmiddag werd door een grote groep mensen het strand op Rockanje opgeruimd. De wethouders van der Pol en Borgonjen waren daarbij aanwezig. Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking en mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Door zelf het strand schoon te maken, brengen ze het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving.

Samenwerking
Doordat de zorg voor kwetsbare mensen de laatste jaren dichter bij de gemeenten is komen te liggen, werkt Stichting Juttersgeluk samen met KIMO Nederland en België. Expeditie Juttersgeluk is een jaarlijks terugkerend evenement; in 2015 startte Juttersgeluk met 6 gemeenten, in 2016 deden al 17 gemeenten mee. Dit jaar zorgen bijna driekwart van alle kustgemeenten voor een hartelijke ontvangst van de deelnemers, waardoor ze 24 stranden en 5 dijken schoon achter kunnen laten.

Peuken
Ze zullen dit jaar speciale aandacht geven aan peuken op het strand. Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en dat vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen 8 liter zeewater verontreinigen. Tijdens de expeditie verzamelen ze alle opgeraapte peuken in een speciale container om de vrijwilligers bewust te maken van de hoeveelheid en de schadelijkheid voor het zeemilieu.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Lees meer lokaal nieuws op www.weekbladwestvoorne.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws