Afbeelding
Foto: Droogdok Jan Blanken

Hellevoets Stadsmuseum over de roemruchte maritieme en marinegeschiedenis

Actueel 190 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het college van burgemeester en wethouders gaat geld vragen aan de gemeenteraad voor de ontwikkeling van een stadsmuseum in het Droogdok Jan Blanken. Hiervan zal ook ramtorenschip De Buffel deel uit maken. Dit stadsmuseum of 'Marinekwartier' gaat de geschiedenis van Hellevoetsluis en in het bijzonder de maritieme geschiedenis vertellen. Naar verwachting gaat het Marinekwartier op termijn jaarlijks rond de 50.000 bezoekers trekken.

Wethouder Margriet den Brok is enthousiast over de plannen: "We versterken het museale aanbod door samenhang te brengen in bestaande initiatieven. Daarmee verbeteren we de kwaliteit van de voorzieningen en maken we Hellevoetsluis nog aantrekkelijker voor toeristen én inwoners. Het is ook de bedoeling dat andere musea en organisaties aansluiten, maar we starten met deze drie musea om dat geleidelijk uit te bouwen."

Saluut Marine kwartier
Het plan dat als titel Saluut! Marinekwartier Hellevoetsluis kreeg, is opgesteld door het bureau Agnes Vugts Erfgoedprojecten. Hierin is gekozen om het verhaal van Hellevoetsluis als marinehaven en vestingstad te vertellen. De roemruchte maritieme en marinegeschiedenis van Hellevoetsluis is zelfs van nationaal belang en spreekt tot de verbeelding van de bezoekers.

Verschillende fases
Het samenvoegen van de verschillende organisaties op één plaats is een omvangrijk project. Daarom is het plan door Els Thijssen Museumadvies getoetst op inhoudelijke en financiële haalbaarheid. De belangrijkste conclusie is, dat het door Agnes Vugts opgestelde museumconcept haalhaar is. Els Thijssen gaat nog een stapje verder hierbij en geeft aan dat er vanaf het begin één organisatie gevormd moet worden, een en ander met aandacht en respect voor de vrijwilligers.

Deze organisatie moet in verschillende fases worden opgebouwd en leiden tot een professionele organisatie met een duidelijk bedrijfsplan en begroting. Voor wat betreft de financiële consequenties zal de raad bij de zomernota en bij de begroting groen licht moeten geven.

Positief
De betrokken organisaties zijn positief over de plannen en de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek. Zij staan klaar om te starten met de samenwerking. Ter voorbereiding hebben de betrokken organisaties en de gemeente het marinekwartier 'Willemsoord' in Den Helder bezocht. Op 13 juni zal er een presentatie gegeven worden over de plannen in een gezamenlijke commissievergadering.

Kijk voor meer lokaal nieuws uit Hellevoetsluis op http://www.groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws