Afbeelding
Foto: PT

'Actie Warm Hart' van de NCRV voor De Sjoel

Actueel 244 keer gelezen

Brielle - De Stichting Behoud Synagoge Brielle verdient een steuntje in de rug, daarover twijfelt niemand. Elk jaar geeft NCRV een mooi bedrag aan drie goede doelen die op een bijzondere manier bijdragen aan een warme, zorgzame samenleving. NCRV-leden kunnen het goede doel waar zij vrijwilligerswerk voor doen of een warm hart toedragen aanmelden, deze doelen maken kans op een donatie van €2.500, €5.000 of €10.000.

Afke Holwerda is namens De Sjoel één van de deelnemers aan deze actie en probeert nu voor haar inzending: 'De Stichting Behoud Synagoge Brielle', zoveel mogelijk stemmen te werven om zo misschien wel €10.000 te verdienen voor deze Voormalige Synagoge in Brielle.

Wat is de reden waarom dit doel zo belangrijk is? Het voortbestaan van wat ooit de synagoge van Brielle was, staat heden ten dage voor de tweede keer op het spel. Aflossing van hypotheek en onderhoud is hun grote zorg. In 1871 werd het in gebruik genomen door de Joodse gemeente van Brielle. Toen in de herfst van 1942, de Joodse families waren gedeporteerd werd hun synagoge leeggeroofd en veranderde die synagoge in een opslagplaats en pakhuis. In 2004 werd begonnen met de restauratie. Het zal u niet verbazen dat voor de aankoop van het gebouw een forse hypotheek nodig was.

Met veel krachtinspanning en financiële steun van bedrijven, particulieren en de Joodse en Palestijnse jongeren van 'Open House Ramle', een vredescentrum in Israël, die een week kwamen helpen, werd het pand gerestaureerd. In september 2005 werd de Sjoel in gebruik genomen als gebouw waarin sociale en culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. Jaarlijks worden de namen genoemd van hen die werden vermoord in de concentratiekampen en afkomstig waren uit Brielle en omstreken. De Joodse geschiedenis krijgt er de aandacht die het verdient.

Ze proberen nu het gebouw voor de toekomst in stand te houden, zodat de Sjoel een blijvende bijdrage kan leveren aan een samenleving in een tijd waarin tolerantie en omzien naar elkaar sterk vermindert. Bij deze actie gaan ze voor de hoofdprijs, maar zonder uw steun gaat dit niet lukken. Wat ze u vragen is of u alstublieft gaat stemmen op onze Sjoel. Meeste stemmen gelden. Dit kan via internet door te zoeken naar deze website: https://www.ncrv.nl/geven/stichting-behoud-synagoge-brielle. Na klikken op de link verschijnt informatie over De Sjoel van Brielle. Hier vindt u de stemknop van Stichting Behoud Synagoge Brielle. Als u hebt gestemd krijgt u een mailtje met verzoek uw stem te bevestigen. Zonder die bevestiging is uw stem niet geldig.

Iedereen die op hen gaat stemmen, alvast heel hartelijk dank. Met uw stem helpt u die mooie Sjoel aan de Turfkade nr. 16 in Brielle in stand te houden. Meer informatie over de Sjoel staat op: www.sjoelbrielle.nl U kunt ook opbellen: 06-43175918.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws