Het enorme kunstboek is  in de bibliotheek in te zien.
Het enorme kunstboek is in de bibliotheek in te zien. Foto: Anita Tempelman

‘Rijks, Meesters van de Gouden Eeuw’ enorme aanwinst Boekenberg

Actueel 320 keer gelezen

Spijkenisse – Vanmiddag onthulde en opende wethouder Henk de Graad in Bibliotheek de Boekenberg kunstboek 'Rijks, Meesters van de Gouden Eeuw'. Het immens grote en kostbare boek werd onlangs aangekocht.

Dit bijzondere door Marcel Wanders samengestelde boek wordt een hommage gebracht aan meesterwerken van meest 17e -eeuwse schilders. Het 35 kilo zware boek, opengeslagen met een spanwijdte van 1,2 meter, zal binnenkort in een vitrine worden getoond waarbij elke dag een nieuwe van de 464 pagina's wordt omgeslagen.

In het boek worden 60 iconische schilderijen uit de Nederlandse schilderkunst getoond, waaronder de 'Nachtwacht' van Rembrandt en het 'Melkmeisje' van Vermeer. Sommigen werken zijn op ware grootte in het boek te zien, maar er zijn ook veel soms wel tot 200 of 300% uitvergrootte details in afgebeeld. Toonaangevende hedendaagse denkers, waaronder Erwin Olaf, Anton Corbijn en Angela Missoni, leggen daarnaast in het Engels uit, hoe hun blik op de wereld is beïnvloed door de meesterwerken in het boek.

Wereldwijd zijn slechts 2500 exemplaren van dit bijzondere boek, dat onwaarschijnlijk mooi en luxe is uitgevoerd, uitgegeven. Het maakt dat de lezer als het ware een levensechte ervaring ondergaat en het getoonde kunstwerk ingezogen wordt. Het Rijksboek is daarnaast een prachtig aanknopingspunt voor allerlei activiteiten die vanaf nu maandelijks in De Boekenberg voor jong en oud gehouden zullen worden. 'Van lezing over het Rijksmuseum tot kinderkookcafé, het vertonen van films, schilderworkshops en speurtochten. Bij minstens één activiteit per maand staat het Rijksboek centraal. Zo willen we kunst en cultuur verweven met lees- en doe-plezier', aldus collectiespecialist en bibliothecaris Ronald van Ham van De Boekenberg. Vanmiddag werd afgetrapt met een gratis schilderworkshop voor kinderen waarin een stilleven van fruit kon worden (na)geschilderd.

Bibliotheek de Boekenberg kon het 'collectors item' door stevig onderhandelen aankopen voor een fiks lager bedrag dan de eigenlijke vraagprijs van € 6500,00. Omdat het kostbare boek allen met handschoenen en niet door bezoekers van de bibliotheek mag worden aangeraakt, is er ook een kleiner exemplaar ter inzage in de bibliotheek beschikbaar. De vitrine waarin het Rijksboek binnenkort dagelijks te zien zal zijn laat nog even op zich wachten, maar volgende week zaterdag, tijdens de Kunstroute Nissewaard, is het prachtige boek ook weer in de bibliotheek in te zien. Op de website van de bibliotheek is bovendien op de making-of video te zien hoe het boek vervaardigd is.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws