Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Herplant bomen in Schuddebeurs

Actueel 172 keer gelezen

Simonshaven - Staatsbosbeheer plant in opdracht van het recreatieschap Voorne-Putten zo'n 10.000 bomen in het gebied Schuddebeurs, ook wel Spuibos genoemd.

In het najaar van 2017 zijn hier kapwerkzaamheden uitgevoerd, onder andere in het kader van de essentaksterfte. Ook zijn er enkele grote bomen geplant op een aantal in het oog springende locaties. Het gaat o.a. om moeraseiken, linde, els, haagbeuk en berk. Daarmee is de herplant zo goed als afgerond.

Essentaksterfte
In Schuddebeurs stonden zeer veel essen die waren aangetast door de essentaksterfte. De essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte die het voortbestaan van de es bedreigt. Omdat aangetaste essen niet meer herstellen van deze ziekte en makkelijk kunnen omvallen, heeft Staatsbosbeheer wegens veiligheidsoverwegingen de essen gekapt.

Populieren gekapt
De kap van de essen is gecombineerd met het kappen van de populieren in het gebied. Populieren zijn bomen die snel groot worden, maar ook een relatief korte levensduur hebben. De populieren in het gebied liepen tegen het einde van hun levensduur. De bomen worden dan instabiel en er kunnen makkelijk grote takken afvallen, of hele bomen omvallen.

Herplant
De plekken waar de bomen zijn verwijderd, zijn opnieuw ingeplant met bosplantsoen. Staatsbosbeheer heeft gekozen voor een mix van verschillende boomsoorten, zodat er een gevarieerd, toekomstbestendig en aantrekkelijk bos ontstaat. Het gaat om een kleine 10.000 bomen, onder andere moeraseiken, linde, els, haagbeuk en berk. Op deze manier wordt toegewerkt naar gemengde bossen, die minder vatbaar zijn voor ziekten zoals de essentaksterfte. De bomen die geplant zijn hebben een hoogte van zo'n 1,50 meter. Daarnaast zijn op enkele plekken ook bomen geplant die al wat groter zijn. Dit zijn linde, haagbeuk en moeraseik.

Het kan enige jaren duren voordat het bos zich volledig heeft gevormd, maar het gebied zal er komende zomer al weer groen uit zien.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws