Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Nissewaardpenning voor Maarten Alleblas

Actueel 131 keer gelezen

Spijkenisse - Maarten Alleblas heeft vrijdag 9 maart de Nissewaardpenning ontvangen uit handen van burgemeester Mirjam Salet.

Maarten Alleblas was een echte pleitbezorger voor natuur en milieu. Het was vooral ook Maarten Alleblas die vanuit de Milieugroep Spijkenisse (later Milieudefensie Nissewaard, 1994 - 2017) zich sterk maakte voor het opzetten van een centrum voor Natuur- en Milieueducatie in Spijkenisse. Er moest veel meer aandacht komen voor natuur- en milieu, juist binnen het basisonderwijs. Zo kwam de natuur- en milieueducatie in Spijkenisse op de kaart te staan en werd in mei 1999 het Milieu Huis in gebruik genomen.

Vanaf die tijd werden de activiteiten van de Milieugroep steeds meer vervlochten met het jaarprogramma van het Milieu Huis. Hieruit ontstonden veel mooie initiatieven, zoals bijvoorbeeld:

-  de jaarlijkse MeiMaand MilieuMaand met als hoogtepunten de Milieumarkt en de Geraniummarkt

- het Vliegerfestival, dat uitgegroeid is tot een jaarlijks evenement voor jong en oud

- het initiatief 'de Fluisterboot', die jaarlijks nog steeds honderden mensen een heerlijke tocht door de stadsnatuur biedt

- de vele vogelcursussen en vogelexcursies.

Maarten Alleblas heeft ook een belangrijke rol gespeeld als sparringpartner van de gemeente op het gebied van ruimtelijke ordening en milieubeleid. Hij was een kritische meelezer en altijd op het vinkentouw bij nieuwe bouwplannen en bestemmingsplannen. Bomen weg voor een nieuw project? Dan elders evenveel nieuwe bomen terug planten! Dus dat zorgde altijd ook weer voor goede plantlocaties bij de Boomfeestdag vieringen in de gemeente.

Maarten Alleblas was niet alleen goed in het bedenken van plannen en het organiseren hiervan, maar nam ook de uitvoering voor zijn rekening. De jaarlijkse Natuurwerkdag kwam zo ook in Spijkenisse van de grond. En de Milieugroep trok er altijd op uit om op die dag een stukje natuur weer op te knappen en/of aan te leggen: spade de grond in en lekker werken maar!

Van 2010 tot 2015 was Maarten Alleblas ook vrijwilliger en begeleider groenonderhoud historisch en natuurwaarde groep bij SNLVP (Stichting Natuur en Landschap Voorne-Putten).

Maarten Alleblas was helaas ernstig ziek en is een paar dagen na de uitreiking overleden.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws