Staatsbosbeheer werkt volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer
Staatsbosbeheer werkt volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer Foto: Pixabay

Bomenkap Noordoever Brielse Meer

Actueel 1.024 keer gelezen

Brielle - Staatsbosbeheer start begin februari in opdracht van Recreatieschap Voorne-Putten met kapwerkzaamheden langs de Noordoever van het Brielse Meer, tussen Zwartewaal en Brielle.

Het betreft het weghalen van zieke essen en regulier bosonderhoud. De werkzaamheden vinden plaats tussen begin februari en 15 maart en zullen zowel handmatig als machinaal worden uitgevoerd. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden tijdelijk worden afgesloten of minder goed begaanbaar zijn.

Essentaksterfte
De es, een voor het Nederlandse landschap belangrijke boom, gaat op grote schaal dood als gevolg van de agressieve schimmelziekte 'essentaksterfte'. Inmiddels is meer dan 80% van de essen in Nederland aangetast. De door de ziekste aangetaste bomen herstellen hier niet meer van. De verwachting is dat hooguit 10% van de essen de ziekte zal overleven. Door de aantasting zijn de zieke bomen zwak en kunnen makkelijk omvallen. Reden voor het recreatieschap en Staatsbosbeheer om in te grijpen om de veiligheid van de bezoekers in de gebieden te waarborgen.

Regulier bosonderhoud
De kap van de zieke essen wordt gecombineerd met regulier bosbeheer, zodat er maar één keer gewerkt hoeft te worden in de gebieden. De overlast voor zowel het gebied als de bezoekers wordt hiermee zoveel mogelijk beperkt. Het regulier onderhoud bestaat uit een dunning. Dat wil zeggen dat er bomen worden weggehaald om de andere bomen meer ruimte te geven om verder te groeien. Hierin wordt terughoudend te werk gegaan, omdat ook het verwijderen van de zieke essen op veel plekken ruimte schept voor andere soorten en meer variatie.

Bos blijft bos
Door het verwijderen van de zieke essen ontstaan gaten. Bij het Brielse Meer is al een deel van het bos gemengd met esdoorn, els, eik of berk, zodat er wel bos overblijft. Waar nodig worden nieuwe bomen geplant. Bij het herplanten wordt gebruik gemaakt van verschillende boomsoorten om toekomstbestendige en aantrekkelijke recreatiegebieden te behouden. Zo ontstaat een gevarieerd bos, dat natuurlijker is en minder vatbaar voor ziektes. Het kan wel enige jaren duren voordat het bos zich heeft hersteld.

Zorgvuldig vakmanschap
Staatsbosbeheer neemt uiteraard alle voorzorgsmaatregelen zoals vastgelegd in de Wet natuurbescherming. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld broedbomen van roofvogels of bomen met holtes voor vleermuizen aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. Staatsbosbeheer voert sinds januari 2017 het beheer en onderhoud voor het Recreatieschap uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws