Afbeelding
Foto: RJJI De Hartelborgt

Re-integratiemarkt in Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt

Actueel 538 keer gelezen

Spijkenisse - De toekomstkansen van de jongeren in justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt vergroten. Dat is het doel van de re-integratiemarkt die vandaag werd georganiseerd in de sportzaal van het complex. Vertegenwoordigers van overheidsinstanties, vrijwilligersorganisaties en uitzendbureaus waren aanwezig.

In kleine groepjes komen de jongeren de zaal binnen. Voornamelijk jongens tussen de 16 en 19 jaar. Na enige twijfel stappen ze richting de verschillende marktkramen en komt het gesprek snel op gang. "Het voordeel van de markt is dat jongeren contact kunnen leggen met organisaties die een rol kunnen spelen bij een terugkeer in de maatschappij. Het hebben van werk, huisvesting en bijvoorbeeld inzicht in eventuele schuldenproblematiek zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden. De markt sluit aan op deze onderwerpen", zegt coördinator arbeidstoeleiding Monique Roodenburg.

Binnen beginnen
Alle jongeren die verblijven in de jeugdinrichting komen weer een keer vrij. Het is belangrijk voor jongeren om zich daar tijdens het verblijf al op voor te bereiden. "De markt van vandaag is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast werken we hier binnen aan de ontwikkeling van de jongeren. Ze volgen onderwijs, maar omdat de doelgroep ouder is geworden, creëren we ook arbeidsplaatsen intern. Zo werken ze bijvoorbeeld samen met de schilder of ondersteunen ze in het magazijn. Op deze manier leren ze nodige arbeidsvaardigheden, zoals op tijd komen en het opdoen van arbeidsritme", aldus Monique.

Netwerk
Om jongeren aan het werk te helpen is een goed netwerk voor de De Hartelborgt van belang. Monique vertelt: "Ik ben samen met mijn collega's dagelijks in de weer om contacten te leggen met bedrijven en instanties die jongeren kunnen helpen aan werk of het vinden daarvan. Op de markt vandaag is een aantal aanwezig, maar het mogen er altijd meer zijn. Werkgevers en overige instanties op het gebied van werk of arbeidsbegeleiding die geïnteresseerd zijn mogen altijd contact opnemen met de inrichting."

De Hartelborgt
De Hartelborgt in Spijkenisse is een van de drie locaties van de Rijks Justitiële Jeugdinrichting en heeft plaats voor 105 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar. De jongeren zitten hier om strafrechtelijke redenen en op basis van een preventieve hechtenis, nachtdetentie, jeugddetentie of een PIJ-maatregel: Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Het uiteindelijke doel is om een volwaardige deelname aan de samenleving mogelijk te maken en te voorkomen dat jongeren na hun vrijlating opnieuw een delict plegen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws