Wethouder Mijnans feliciteerde de kwieke 100-jarige.
Wethouder Mijnans feliciteerde de kwieke 100-jarige. Foto: Anita Tempelman

100-Jarige zag op koninklijk landgoed De Horsten het levenslicht

Actueel 369 keer gelezen

Spijkenisse – Vanmiddag feliciteerde wethouder Mijnans de 100-jarige mevrouw Frederik Vis-Hoogteijling. De kwieke eeuwelinge zag op 15 december 1917 op De Horsten in Voorschoten, het landgoed waar momenteel de koning met zijn gezin woont, het levenslicht.

Tijdens het kennismakingsbezoek door Nederland van Koning Willem-Alexander, kort na zijn inhuldiging, deed het koninklijk paar ook Hellevoetsluis aan. Mevrouw Vis was vanwege haar bijzondere geboorteplaats daarbij aanwezig en één van de genodigden die het koninklijk paar de hand mocht schudden en een kort gesprek met hen had. 'Een bijzondere eer en onuitwisbare herinnering', vertelt ze.

Haar vader was timmerman op De Horsten en het gezin woonde op het landgoed. Omdat Frederik's moeder niet kon wennen aan de stilte, veranderde vader van betrekking en verhuisde de familie naar Den Haag. Op doktersadvies werd 16-jarig bleekneusje Frederik een poosje naar Ermelo gestuurd om aan te sterken. Tijdens Koninginnedag ontmoette ze daar haar latere echtgenoot Kees. 'In 1942 zijn we getrouwd en in Rotterdam gaan wonen.' Frederik stond tot haar trouwen als kleuterleidster voor de klas. Haar man werkte aanvankelijk bij een bank, was later militair en werkte daarna bij de parketpolitie in Rotterdam. Nog maar net wonend in Ooltgensplaat maakte mevrouw Vis in 1953 daar met haar gezin de Watersnoodramp mee.

??????In '58 werd haar man politieagent in Spijkenisse. Mevrouw Vis stond er als inval kleuterjuf voor de klas. Later verhuisde de familie naar Leiderdorp en 25 jaar geleden verhuisde mevrouw Vis terug naar Spijkenisse om in de buurt van haar vier kinderen en inmiddels zeven klein- en zeven achterkleinkinderen te wonen. Frederik neemt deel aan een boekenclub, waarbij zes wekelijks een door alle leden gelezen boek besproken wordt, bezoekt regelmatig de vergadering van de ouderenbond (PCOB) en gaat elke zondag naar de kerk. Verder heeft ze nog veel interesse in het nieuws en de wereld om haar heen.

Het uitgebreide levensverhaal van deze honderdjarige inwoonster van Spijkenisse leest u komende week in de papieren editie van Groot Nissewaard.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws