Afbeelding
Foto: Rene Bakker

Raad stemt in met grenscorrectie

Actueel 325 keer gelezen

Spijkenisse - Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met de grenscorrectie, zodat Oudenhoorn per 1 januari deel uit kan maken van Hellevoetsluis. 

Enkel de SP-fractie stemde tegen; de fractie van Nissewaard Lokaal verliet de raadszaal op het moment van stemmen omdat de fractie zich voor een duivels dilemma gesteld zag staan. Nissewaard Lokaal gunt de inwoners van Oudenhoorn de grenscorrectie maar wil de andere inwoners van Nissewaard niet op kosten jagen, nu er een risico is dat Hellevoetsluis niet meer dan acht miljoen euro als compensatie gaat betalen. 'Wij willen niet verantwoordelijk gehouden worden voor de eigenwijze houding van ONS, CU-SGP en SP', stelde fractievoorzitter Chris Hottentot. Omdat het niet mogelijk was om zich te onthouden bij stemming, verliet de fractie de zaal.

Pieter de Vos van ONS gaf aan tevreden te zijn met het voorliggende voorstel. De provincie heeft aangegeven dat Nissewaard 500 woningen extra mag bouwen en dat levert per woning € 20.000,00 op. Een snelle rekensom brengt het totaalbedrag van die woningen op tien miljoen euro, dus samen met de negeneneenhalf die de provincie als compensatie aangeeft is dat een beter resultaat dan de 10,9 miljoen die in mei voorgesteld werd, waarbij nog uitgegaan werd van het realiseren van de Akkerranden. Ook de CU-SGP kan nu instemmen met de grenscorrectie omdat het masterplan de positie van de gemeente op het gebied van woningbouw en financiën verstevigt. 

Wat de SP betreft mag het college de juridische procedure starten, want het nu bekende aanbod van acht miljoen is ongepast en onacceptabel. Zelfs de negeneneenhalf miljoen euro valt niet onder de noemer budgetneutraal. 'Verwachten ze nu echt dat we een blanco cheque afgeven', vroeg Fred Hulst zich af. 'Het moet niet gekker worden.' Voor de SP is het nee, nee en nog eens nee. En daarbij mag het masterplan niet als compensatie gezien worden voor het verlies dat de gemeente lijdt.

De raad is wel redelijk eensgezind als het gaat om het bedrag dat naar Nissewaard overgemaakt moet worden. Het door Hellevoetsluis genoemde bedrag van acht miljoen is niet acceptabel. Volgens burgemeester Salet heeft de gemeente Hellevoetsluis een zienswijze ingediend en aangegeven dat ze anders naar het bedrag kijkt. Er zijn wat vragen over bepaalde punten die nog beantwoord moeten worden. Het college wil er echter wel snel een klap met de hamer op geven en betrokken partijen gaan op korte termijn met elkaar om de tafel zitten. Daarbij is het voorstel van de provincie leidend.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws