Na het leggen van de kransen en een toespraak van burgemeester Gregor Rensen volgde nog een minuut stilte voor de slachtoffers
Na het leggen van de kransen en een toespraak van burgemeester Gregor Rensen volgde nog een minuut stilte voor de slachtoffers Foto: Jos Uijtdehaage

Oorlogsslachtoffers herdacht bij monument op de Meeldijk

Actueel 249 keer gelezen

Zwartewaal - Bij het monument aan de Meeldijk in Zwartewaal vond afgelopen maandagochtend weer de jaarlijkse herdenking plaats van de slachtoffers die daar vielen in de oorlog.

De gebroeders Jan en Johan Koene werden hier door de Duitsers neergeschoten samen met nog twee Italianen die bij hen ondergedoken zaten. Eén Italiaan wist te ontkomen en vond een stuk verderop in een hooiberg de perfecte schuilplaats. De boer die hem de dag daarop vond, hielp hem te ontkomen.

Deze Italiaan, Franco di Julio, was destijds in 1991 aanwezig toen het monument aan de Meeldijk onthuld werd. De Italianen Salvatore Scanio en Francesco Concas kwamen om het leven.

Na het leggen van de kransen en een toespraak van burgemeester Gregor Rensen volgde nog een minuut stilte voor de slachtoffers. Daarna vertrok het hele gezelschap naar de Gaffelaar om even op te warmen met een kopje koffie op deze koude maandagochtend.

Het monument aan de Meeldijk is een bakstenen muur met ingemetselde plaquette. De plaquette is 1 meter hoog, 50 centimeter breed en 20 centimeter diep. Het is geplaatst op de plek waar ooit het huis van de familie Koene stond.

Foto: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws