De sprinklerinstallatie is in orde bevonden. Foto: Foto-OK.nl
De sprinklerinstallatie is in orde bevonden. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-OK.nl

DCMR controleert verkooppunten consumentenvuurwerk

Actueel 396 keer gelezen

Spijkenisse - Nog een paar weken en dan viert Nederland de jaarwisseling. Net als voorgaande jaren zal er op diverse plekken vuurwerk afgestoken worden.

In Nissewaard zijn er slechts vier verkooppunten voor consumentenvuurwerk te vinden. Zij zijn gecontroleerd door DCMR en mogen, mits de gemeente de vergunning verstrekt, op 28, 29 en 30 december consumentenvuurwerk verkopen. De 31e december valt op zondag en dat is in het vuurwerkbesluit geen wettelijke verkoopdag.

DCMR
De gemeente vraagt ieder jaar aan DCMR advies over de verkooppunten alvorens er een vergunning wordt afgegeven.

Voorcontrole
De redactie van Groot Nissewaard mocht meekijken bij de voorcontrole bij de firma Baecke. Marco Baecke verkoopt al bijna 30 jaar consumentenvuurwerk. Hij verwacht half december het vuurwerk binnen te krijgen en moet zorgen dat voor die tijd de garage leeg is, waar hij zijn bufferbewaarplaats heeft. Volgens de regels mag hij namelijk binnen vijf meter van de bufferbewaarplaats en in de verkoopruimte geen licht ontvlambare producten aanwezig hebben. 'Het is ieder jaar even puzzelen maar het lukt altijd om de ruimte leeg te krijgen.' DCMR controleert verschillende onderdelen. Zo moet er een brandmeldinstallatie zijn, die uiteraard ook getest wordt. Daarnaast wordt er gekeken naar de watertoevoer. Marco laat jaarlijks onderhoud uitvoeren en ook controleert inspectie-instelling ANPI ieder jaar de de brandmeld- , ontruimings- en sprinklerinstallatie en de brandveiligheid. Het inspectierapport moet een verkoper van vuurwerk altijd kunnen overleggen.

Vuurwerkbewaarplaats
De bufferbewaarplaats waar het consumentenvuurwerk ligt opgeslagen is een ruimte die 60 minuten brandwerend moet zijn. Het plafond bestaat uit betonnen balken met een dekplaat. (de druk gaat bij een brand via de zelfsluitende deur naar buiten en mag niet naar boven zijn) Bij de controle wordt gekeken of er geen scheuren of naden aanwezig zijn, waardoor de brandwerendheid beïnvloed kan worden. Daarnaast moet er explosieveilige verlichting aanwezig zijn. Ook de deur van de ruimte is een verhaal op zich. Marco heeft er heel wat moeite voor moeten doen om de deur te pakken te krijgen; deze bevat een speciale laag die bij brand een dichtschuimende laag vormt.

Sprinklers
Zowel voor de bufferbewaarplaats als in de verkoopruimte, is een sprinklerinstallatie aanwezig. Bij een temperatuur van 68°C barst het glaasje van de moedersprinkler en vullen de leidingen van de installatie zich. Er wordt overigens onderscheid gemaakt tussen een bewaarplaats en een bufferbewaarplaats. In de laatste ruimte mogen ook geopende verpakkingen aanwezig zijn. Beide ruimten zijn enkel geschikt voor de opslag van consumentenvuurwerk.

Veiligheid
Marco en zijn personeel weten na al die jaren precies hoe het zit met de veiligheid, maar toch geeft Marco iedere dag weer instructies hoe om te gaan met het vuurwerk. Hij zorgt er uiteraard ook voor dat hij altijd op de hoogte is van eventuele wijzigingen in de regelgeving.

Onderzoek
De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek om te kijken of er preventieve mogelijkheden zijn om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen; dit naar aanleiding van problemen rond de jaarwisseling. Een vuurwerkverbod zal er waarschijnlijk niet komen omdat de meerderheid van de Tweede Kamer eerder dit jaar zich daartegen uitsprak. De inperking van de afsteektijden, maar ook het verbieden van Romeinse kaarsen en babypijltjes lijkt de overlast te beperken, maar dat kan ook een subjectieve veiligheidsbeleving zijn. Een verbod op de verkoop van consumentenvuurwerk kan ook een toename geven van de verkoop via het illegale circuit. Wat Marco betreft wordt er meer gecontroleerd op wat er aan verboden vuurwerk het land binnen komt. 'In de meeste gevallen veroorzaakt dat soort vuurwerk de ellende, niet het vuurwerk dat wij verkopen.' Marco heeft zijn zaken goed op orde en mag ruim 1989 kilo vuurwerk opslaan. Met een tot ziens wordt afscheid genomen want op de eerste verkoopdag staat DCMR weer op de stoep.

Kijk voor meer lokaal nieuws, evenementen en sportberichten uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws