Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

Herdenking Joodse slachtoffers in De Sjoel

Actueel 711 keer gelezen

Brielle - Zondagmiddag vond weer de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst plaats in de voormalige synagoge aan de Turfkade. Een bijzondere herdenking deze keer, want dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Joodse families van Voorne-Putten werden gedeporteerd.

Tijdens de bijeenkomst werden de namen genoemd van de 45 Joden die in 1942 van Voorne-Putten werden weggehaald en vermoord. Dit waren de families Cohen, Gazan, Katan en Philipse uit Brielle, de families Wessels en Van Dijk uit Oostvoorne, Frenkel uit Hellevoetsluis, Blankenstein uit Heenvliet en de families Levie uit Spijkenisse en Zuidland.

Na het noemen van de namen konden de aanwezigen een kaarsje aansteken. In totaal waren dat dus 45 kaarsjes. Voor ieder van hen zijn in hun woonplaats ook Stolpersteine gelegd. Alle vier de gemeenten op Voorne-Putten waren vertegenwoordigd. Burgemeester Rensen (Brielle), de Jong (Westvoorne) en Salet (Nissewaard) staken een kaarsje aan. Hellevoetsluis werd vertegenwoordigd door wethouder Roza. Medewerking werd verleend door het Mannenkoor Nieuwerkerk a/d IJssel. Zij zongen liederen die eeuwenlang en ook nu nog worden gezongen in de synagoge. Ook werkten er leerlingen van het CSG Bahûrim mee aan deze bijzondere herdenking.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws