Meer informatie over het ontstaan van de Brielse Maskerade staat in het nieuwe nummer van de Brielse Mare
Meer informatie over het ontstaan van de Brielse Maskerade staat in het nieuwe nummer van de Brielse Mare Foto: Meta

Najaarsnummer tijdschrift de Brielse Mare

Actueel 145 keer gelezen

Brielle - Wat was het lot van de Martelaren van Gorcum? Hoe kwam het verloren gewaande raam van het oude stadhuis weer terug? Wat is de herkomst van de Brielse Maskerade en hoe ontstond Brielle zelf eigenlijk? Het antwoord op deze vragen leest u in het najaarsnummer van de Brielse Mare.

Honderdvijftig jaar geleden werden de Martelaren van Gorcum heilig verklaard. Willem Delwel schrijft over hun laatste dagen en hoe hoofdkoster Johan ten Berge het Heiligdom Brielle beheert. Bert Ravenhorst bespreekt het boek 'Gehangen heiligen; De Martelaren van Gorcum', dat werd uitgegeven ter gelegenheid van het jubileum van de heiligverklaring.

Marijke Holtrop, directeur Historisch Museum Den Briel, vertelt over de vondst van het zoekgeraakte gebrandschilderde raam uit 1922. Bob Benschop toont aan dat de Brielse Sinterklaasviering geen eeuwenoude traditie is en beschrijft hoeveel moeite het vaak kostte het feest in stand te houden. De traditionele opvatting over het ontstaan van Brielle werd enige jaren geleden op losse schroeven gezet door onderzoek van Nol Freijsen. Leo Arkenbout plaatst nu kanttekeningen bij dit onderzoek en stelt nieuwe vragen.

De Brielse Mare is het tijdschrift van de Historische Vereniging De Brielse Maasmond. Leden krijgen het automatisch toegezonden. Losse nummers zijn te koop bij Historisch Museum Den Briel, in het Streekarchief en bij de plaatselijke boekhandel. Bezoek voor meer informatie www.debrielsemaasmond.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws