Samen een Verhalenmachine bouwen op de Toermalijn. Foto: Foto-OK.nl
Samen een Verhalenmachine bouwen op de Toermalijn. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-OK.nl

Leerlingen OBS Toermalijn leren Mindmappen

Actueel 461 keer gelezen

Spijkenisse – Op de twee locaties van OBS de Toermalijn wordt vanaf deze week gemindmapt. Alle leerlingen van kleuters tot en met groep acht, volgden workshops ter kennismaking met het mindmappen. Vandaag wordt met elkaar een verhalenmachine gebouwd, waarbij kinderen in in leeftijd gemengde groepjes samenwerken.

'Mindmappen is een creatieve manier om informatie over een onderwerp op een mooie manier uit te beelden en te verwerken. Met deze tool maak je gebruik van het natuurlijke talent van de hersenen om met beelden en kleuren te werken', aldus Marcel Kocken, sinds begin van dit schooljaar de nieuwe directeur van de Toermalijn.

De Prokind scholengroep waartoe de Toermalijn behoort, viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Daarom ontvingen alle scholen van Prokind begin dit jaar een bedrag om een bijzondere en leerzame activiteit voor haar leerlingen te organiseren. Het thema van dit cadeau is 'Avontuur in het onderwijs'. Bij De Toermalijn werd het avontuur aangegaan om het leren te vernieuwen, door alle 270 leerlingen van de aan Jagerskreek en Vlasdreef gevestigde locaties de beginselen van het mindmappen eigen te maken. Door een in het aanleren van mindmappen gespecialiseerd bureau, werden begin van deze week eerst de docenten van de school geïnstrueerd. Daarna maakten de kinderen van de middenbouw door middel van workshops kennis met het programma. In de bovenbouw wordt ook gewerkt met iMindMap; mindmappen op de computer.

Mindmappen helpt om abstracte begrippen concreet te maken en daagt uit om iets beter te kunnen vertellen. Het is een instrument om beter te leren onthouden en presenteren en vergroot ook het beheersen van begrijpend luisteren, -lezen en wereldoriëntatie. Bovendien wordt door mindmappen de creativiteit gestimuleerd. Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten en/of plaatjes die zijn geordend als de takken aan een boom rond een centraal thema. Bij de jongste kinderen wordt een eenvoudig schema met maar vier takken: probleem, wie, waar en oplossing gebruikt. De vier takken hebben vaste kleuren wat zorgt voor ordening en het goed kunnen onthouden. De Britse psycholoog en auteur Tony Buzan is de grondlegger van het mindmappen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws