Afbeelding
Foto: René Bakker

Nissewaard penning voor zeventienjarige held Divano Dorder

Actueel 451 keer gelezen

Spijkenisse – Een ware held, zo betitelde burgemeester Salet vanmiddag Divano Jeremy Dorder toen zij aan hem in het stadhuis de Nissewaardpenning en bijbehorende oorkonde uitreikte. De nog maar 17-jarige beroepsmilitair trad 16 juli in de metro in Rotterdam doortastend en kordaat op, toen daar twee ruziënde mannen binnenstapten die commotie en paniek bij de andere reizigers veroorzaakten.

Divano was op de bewuste zondag met de metro op weg naar Rotterdam, om daar als vrijwilliger van het Rode Kruis bij een festival te worden ingezet. 'Het was pas mijn tweede dag bij het Rode Kruis en ik dacht dat ik die dag niet veel meer zou doen dan een pleister plakken.' Eén van de twee ruziënde mannen was gewond aan zijn hand en zat daardoor helemaal onder het bloed. Naar later bleek hadden de twee kort daarvoor in een woning iemand bedreigd en overvallen. De mannen schreeuwden naar andere metroreizigers en probeerden een deur in te trappen.

Dorder bedacht zich geen moment, stapte op de mannen in de inmiddels weer rijdende metro af en maande hen rustig te doen en te gaan zitten. Ook bood hij aan de gewonde man te helpen. De twee mannen waren beiden in het bezit van een vuurwapen, die ze kort na het instappen hadden doorgegeven aan een handlanger in de metro. Door zijn kalme en doortastende optreden wist de jonge held de agressieve mannen in bedwang te houden en de overige passagiers te kalmeren. De inmiddels gealarmeerde politie kon op metrostation Wilhelminaplein de twee arresteren en zo erger voorkomen. 'Toen de metro werd stilgezet zag je helemaal niemand op het perron. Mensen in de metro raakten in paniek.' Direct daarna stormde de politie de metro binnen en werden de twee overmeesterd. Op verzoek van de politie heeft Divano daarna de hand van de gewonde man nog behandeld.  

Dorder werd inmiddels ook al door de RET en de politie in het zonnetje gezet voor zijn heldhaftige optreden. De bescheiden Spijkenisser vindt het heel gewoon en niet meer dan zijn plicht wat hij heeft gedaan. 'Ik ben bij defensie gaan werken om mensen te helpen en om dezelfde reden ook vrijwilliger bij het Rode Kruis.' De voormalig leerling van Penta College Oude Maas is momenteel voor defensie aan het werk in Brussel; daarnaast studeert hij rechten aan de universiteit in Gent. Bij de uitreiking van de penning waren de trotse moeder, oma en voormalig schoolmentor van Divano aanwezig.

De Nissewaardpenning wordt uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de medemens en daarmee de gemeenschapszin in de gemeente Nissewaard hebben bevorderd. 'De gemeente Nissewaard is trots op mensen zoals jij. Je hebt verantwoordelijkheid genomen, met je standvastige en doortastende optreden andere geholpen en echt het verschil gemaakt', aldus burgemeester Salet. Het was de vijfde keer dat de penning werd uitgereikt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws