Met veel enthousiaste lieten  de leerlingen horen en zien wat ze vanmiddag geleerd hadden.
Met veel enthousiaste lieten de leerlingen horen en zien wat ze vanmiddag geleerd hadden. Foto: René Bakker

[video) Muzikale aftrap Impuls Muziekonderwijs op De Klinker

Actueel 231 keer gelezen

Spijkenisse – Wethouder Martijn Hamerslag gaf vanmiddag het startsein voor Impuls Muziekonderwijs op basisschool De Klinker in de wijk Vogelenzang. De Muziek Impuls is  bedoeld om scholen in de gelegenheid te stellen kwalitatief goed muziekonderwijs te kunnen geven.

Bij het Fonds Cultuurparticipatie van de overheid kan een subsidie worden aangevraagd om dit 'op poten' te kunnen zetten. De school die de aanvraag indient moet dit onderbouwen met een plan van aanpak. Daarbij gaat het om nieuwe initiatieven of uitbreiding van al lopende activiteiten. Voor de uitvoering van het plan moet de school samenwerken met culturele partners met muziekexpertise in de regio van de school.

Samenwerking met CVDKS en muziekvereniging TOGIDO
De Klinker ging een samenwerkingsovereenkomst aan met het Centrum voor de Kunsten. Een deel van de subsidie wordt besteed aan 'coaching on the job' van de docenten van de school, zodat adequaat muziekonderwijs zal kunnen worden gegeven. Een muziekdocent gaat daarnaast lesgeven aan het schoolorkest waarmee wordt gestart. Kinderen uit de groepen vier/vijf en groepen zes/zeven en acht krijgen anderhalf uur per week muziekles. Daarnaast werd een samenwerking met muziekvereniging TOGIDO (Hekelingen) aangegaan. Leden van de vereniging zullen helpen bij het laten kennismaken met muziek en muziekinstrumenten, door het geven van uitleg over wat voor instrumenten er zijn, hoe deze klinken en hoe je deze kan bespelen. Verder zullen muzikanten van TOGIDO af en toe muzikale optredens verzorgen op de school.

Goed muziekonderwijs
De toegezegde subsidie wordt verdeeld over drie jaar. Voorwaarde van de toekenning is dat de school daarna op eigen kracht professioneel en goed muziekonderwijs kan geven. Ook draagt de school zelf financieel bij aan de opzet van het muziekonderwijs. Inmiddels werd een nieuwe muziek lesmethode aangeschaft. Vanmiddag werd op De Klinker gestart met workshops, waarna de leerlingen de ingestudeerde liedjes, dansjes en muziek aan het einde van de schoolmiddag aan ouders, en opa's en oma's enthousiast ten gehore brachten.

Subsidie
De Klinker is de eerste school in Nissewaard die met de Impuls Muziekonderwijs aan de slag gaat. Voor de acht miljoen grote subsidiepot voor het project van het Fonds Cultuurparticipatie, kunnen vanaf 2 oktober weer nieuwe aanvragen worden ingediend. De hoogte van de toegekende subsidie, variërend van € 10.000 tot € 20.000 (voor drie jaar) is afhankelijk van het aantal leerlingen van de school. Meer informatie is te vinden op www.cultuurparticipatie.nl. De afgelopen twee jaar hebben al meer dan 1000 scholen subsidie gekregen. Het enthousiasme voor de landelijke regeling blijkt groot en het huidige budget is niet toereikend voor de groeiende vraag.

Roel van Deursen maakte de volgende impressie:

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws