De werkgroep komt regelmatig bij elkaar voor overleg (Foto: Jos Uijtdehaage)
De werkgroep komt regelmatig bij elkaar voor overleg (Foto: Jos Uijtdehaage) Foto: Jos Uijtdehaage

Speciale werkgroep Brielse Maskerade opgericht

Actueel 150 keer gelezen

Brielle - Donderdag 24 augustus is de speciale werkgroep Brielse Maskerade opgericht. Een groep van zeven Briellenaren heeft de handen ineen gestoken om de Brielse Maskerade tot een nog groter succes te maken.

Er is de afgelopen jaren al heel veel gedaan om de Maskerade uit het slop te trekken. In 2012 had de Maskerade een absoluut dieptepunt bereikt. Er was nog maar een groep en een losse deelnemer. Vanaf dat moment heeft de Stichting Kunst en Cultuur zich ingezet om de Maskerade weer op de kaart te zetten en dat is gelukt , want de Maskerade leefde nog steeds in de harten van vele Briellenaren.

Immaterieel Erfgoed
Nu gaat het de goede kant op. De laatste jaren zijn er veel meer deelnemers en ook de belangstelling van het publiek groeit gestaag. Kroon op het werk van de Stichting Kunst en Cultuur was het certificaat voor Immaterieel Erfgoed dat de Stichting in januari 2016 kreeg uitgereikt uit de handen van Ineke Stroucken, voorzitter van het Centrum voor Volkskunde en Immaterieel Erfgoed.

Ambities
De ambities van de werkgroep zijn groot. Zij willen van de Maskerade weer een groot volksfestijn maken voor alle Briellenaren. "Briellenaren zijn feestvierders, dat blijkt wel uit het grote succes van 1 april. Hoe leuk zou het niet zijn als we ook in de donkere decembermaand een feest van die allure zouden hebben?"

Veel gebeuren
Er moet nog heel wat gebeuren. "In de eerste plaats moeten we af van dat hardnekkige misverstand dat de Maskerade een stil protest is. De bedoeling is dat de deelnemers een grappige act doen of een wantoestand met een knipoog uitbeelden en dat mag met veel herrie en kabaal. Je mag echt helemaal uit je dak gaan, hoe gekker hoe beter. De realiteit van elke dag is al serieus genoeg".

De werkgroep wil in de eerste plaats het Brielse verenigingsleven er meer bij betrekken. Nu doen al verschillende verenigingen mee, maar is dit geen uitgelezen kans voor allemaal om op ludieke wijze aandacht te vragen voor je club?

Verder wil de werkgroep de verbinding leggen met de jeugd. De scholen in Brielle zijn al benaderd en uitgenodigd deel te nemen aan de informatieve workshops waarbij kinderen in een kader worden geplaatst om zelf ideeën te ontwikkelen en uit te werken voor een act tijdens de Maskerade. En dat is superleuk.

Een derde speergroep is de Brielse middenstand. "Wij willen dat de middenstand weer warm gaat lopen voor de Maskerade. Ten slotte hebben we een gemeenschappelijk doel: meer bezoekers naar de Brielse binnenstad brengen", aldus de werkgroep.

De speciale werkgroep Brielse Maskerade maakt deel uit van de Stichting Kunst en Cultuur.

Foto: Jos Uijtdehaage

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws