Langs het Spui moeten vijf windmolens verrijzen.
Langs het Spui moeten vijf windmolens verrijzen. Foto: ruimtelijke plannen.nl

Windmolens langs het Spui worden gigantisch hoog

Actueel 220 keer gelezen

In december 2014 heeft de provincie besloten dat er in de gemeente Korendijk, langs het Spui, vijf windmolens worden geplaatst. De provincie bemoeide zich met deze zaak omdat er binnen de gemeente geen overeenstemming gevonden kon worden over de locatie waar plaatsing op voldoende draagvlak kon rekenen. De betreffende locatie stond al sinds 2006 in de stukken als locatie voor windenergie en de grondeigenaar had een aanvraag ingediend voor realisatie van een windpark, maar er waren meerdere plekken waar molens geplaatst konden worden. Ook kon er aansluiting gezocht worden bij de bestaande windmolens in Cromstrijen.

De provincie stelt bij het plaatsen van windmolens te kiezen voor plaatsing langs scheidslijnen van water en land, natuurgebieden te ontzien en openheid in Nationale Landschappen te willen bewaren. In de Hoeksche Waard zijn daarom volgens de provincie alleen locaties langs de rand van het eiland geschikt. Dat leverde bij het bekend worden van de plannen al een reactie op van de gemeenten op Voorne-Putten, aangezien de molens de openheid aantasten van de polder aan de zuidkant van het eiland Voorne-Putten. Iets wat in strijd is met het door de provincie vastgestelde gebiedsprofiel Voorne-Putten.

Rechtszaak
De Stichting Tegen Windturbines aan het Spui verzet zich hevig tegen de plannen van de provincie en eind september dient de rechtszaak bij de Raad van State. De laatste poging van de stichting en individuele bewoners om de molens, die hoger worden dan de Euromast tegen te houden. 'Bij het MER onderzoek is al duidelijk aangegeven dat er aangetoond moest worden dat de locatie geschikt was waardoor alternatieven al bij voorbaat kansloos waren.'

Compensatie van de overlast
Naast de Stichting Tegen Windturbines aan het Spui, houdt ook de Compensatie Plan Groep (CPG) zich bezig met Klein Piershil, zoals het windpark gaat heten. De mensen in deze groep zien de windmolens evenmin graag verschijnen, maar omdat iedereen beseft dat de bouw door kan gaan, wordt er gekeken naar compensatie van de overlast. Er zijn maar liefst 500 woningen die in de directe invloedssfeer van de molens komen te staan. Niet alleen bewoners uit Piershil en Nieuw-Beijerland gaan straks gebukt onder de overlast van de molens, ook aan de andere kant van het Spui, met name op de Schuddebeursdijk in Simonshaven en Hekelingen, zullen de molens hun invloed op het woongenot laten gelden. 'De provincie heeft een blanco cheque afgegeven', zegt Dirk Sas die zelf op de Schuddebeursdijk woont. 'Er zijn geen bepalingen aangegeven omtrent de hoogte of het geluid, wat inhoudt dat ze mogen doen wat ze willen.'

Geluidsoverlast
In Nederland mag een park met vijf turbines op 400 meter van de bebouwing staan. In de ons omringende landen gelden andere afstanden: België 800 tot 875 meter (Vlaanderen en Wallonië verschillen ook hierover van mening), Duitsland 900 meter en in Denemarken moet er meer dan een kilometer tussen de windturbine en de woningen zijn. In het onderhavige plan komt ongeveer de helft van de woningen van Nieuw-Beijerland binnen een straal van een kilometer van de windmolens te liggen. Het geluid dat geproduceerd mag worden door een molen wordt gesteld op 47dB lden (level day-evening-night) overdag en 41dB lnight in de nachtelijke uren. Dit betreft echter een jaargemiddelde, de turbine kan op piekmomenten meer geluid produceren. Het RIVM stelt echter dat bij 47 dB lden ongeveer 9% van de omwonenden ernstige klachten ervaart. Naast de hoorbare geluidshinder, zijn er ook omwonenden die vrezen voor laag frequente geluidsoverlast. Niet iedereen hoort laag frequent geluid (geluid onder de 100-125 Hz), maar kan er desondanks problemen door krijgen (zie Groot Nissewaard d.d. 15 augustus)

Hoge turbines
'De normen waarmee gerekend wordt, zijn gebaseerd op windturbines van 70 tot 90 meter hoog', aldus Sas. De masthoogte van de molens wordt 140 meter, met wieken van 70 meter. Volgens het rapport van StAB, dat is opgemaakt in opdracht van de Raad van State, worden moderne, grote windturbines 's avonds en 's nachts niet stiller maar produceren ze juist meer lawaai. Dat heeft o.a. te maken met de windsnelheid die na zonsondergang in de hogere luchtlagen meer toeneemt. Omwonenden vrezen dan ook vooral in de nacht veel overlast te gaan ervaren. Dubbel glas kan het geluid gedeeltelijk tegenhouden, maar je wilt ook met je raam open kunnen slapen. 'De kikkers vinden we niet erg, maar je moet er niet aan denken om de hele nacht de molens te horen, wat je kunt vergelijken met een groep mensen die onder je raam staat te praten.' Ook vrezen Sas en zijn buren dat ze te maken gaan krijgen met slagschaduw: de molens staan op het zuiden en daar komt in de middag en avond wel de zon vandaan. 'We kunnen alleen maar hopen dat in de winter de zon erg laag staat, dan hebben we er geen last van.' De turbines zullen uitgerust worden met sensoren die bij een bepaalde stand van de zon de molen uitschakelen op slagschaduw te voorkomen, zo valt in de processtukken te lezen. 'Dan moet er niet net een wolk voor de zon verschijnen.' Omdat de tiphoogte boven de 150 meter uitkomt, moet er ook oriëntatieverlichting geplaatst worden omdat de turbines in de aanvliegroute van de luchthaven staan. De CPG heeft gevraagd om deze verlichting van onderen af af te schermen. 'Dat is technisch mogelijk en voorkomt dat de directe omgeving last heeft van de verlichting, maar we kregen te horen dat ze daartoe niet verplicht waren.'

Veiligheid
Een van de omwonenden hamert daarnaast op de veiligheid van passanten nu één van de geplande molens een overdraai maakt over de Spuiweg, een openbare weg. Volgens het onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van de Raad van State is het veiligheidsrisico hier erg laag. Er wordt gesproken over één slachtoffer per 500 jaar. Wel lijkt het erop dat er nog nader onderzoek gedaan moet worden naar het risico van ijsafzetting. Omdat het terrein onder de molens openbaar toegankelijk is, kan het raadzaam zijn om de betreffende turbine uit te rusten met een ijsdetectiesysteem. Bij ijsafzetting wordt de rotor dan naar de veilige zijde gedraaid zodat er een minimale kans is voor passanten om geraakt te worden door vallend ijs.

Gebiedsfonds
Er is ruim een ton beschikbaar voor een gebiedsfonds, waarmee projecten in de omgeving van het windpark betaald kunnen worden. Als het bedrag gebruikt wordt voor landschappelijke invulling wordt het verdubbeld door de provincie. Dirk Sas: 'Ze hebben het over bomen aan de voet van de molens, maar dan kunnen ze net zo goed de turbines iets verderop plaatsen. Dat doen ze niet omdat het natuurgebied is, maar hier willen ze natuurgebied creëren.' Voor de burenregeling is slechts eenmalig € 50.000,00 beschikbaar wat bij de CPG slecht valt. Dat bedrag wordt gebruikt om specifieke problemen op te lossen bij direct omwonenden, zoals geluidsisolatie d.m.v. dubbel glas. Uit onderzoek blijkt dat op die manier de geluidsoverlast bij woningen die dichtbij de turbines staan, afnemen. Althans de geluidsoverlast binnenshuis.

Het gebrek aan draagvlak voor deze molens is wel duidelijk door het aantal zienswijzen dat de provincie ontving en het aantal personen dat in beroep gaat bij de Raad van State en/of zich laat vertegenwoordigen door de Stichting Tegen Windturbines aan het Spui. 'Het lijkt erop dat alles in het werk gesteld wordt om één enkele akkerbouwer in staat te stellen windboer te worden ten koste van de omgeving', zo besluiten de tegenstanders van het windpark.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws