Lejo.
Lejo. Foto: PR

Open Monumentendag Nissewaard: Stemmen uit Spijkenisse

Actueel 114 keer gelezen

De bekende erfgoedlocaties en partners van de Open Monumentendag in Nissewaard doen dit jaar op 9 september tussen 10.00 en 17.00 uur voor u de deuren open. De komende weken stellen zij zich aan u voor.

Stemmen uit Spijkenisse
Tijdens Open Monumentendag organiseert Stichting Cultuur in Spijkenisse het festival Stemmen uit Spijkenisse. Tijdens dit evenement staat de menselijke stem centraal in muziektheater, voordracht en kindervoorstellingen. In de Boekenberg, Theater de Stoep en Galerie RAR worden activiteiten georganiseerd.

10:00-10:45 uur en 13:00-13:45 uur: Boekenberg, Markt 40. Lejo (leeftijd 3 +).
Toegang: ouders en kinderen 3,50 euro p.p.

Tien vingers en een enorme koffer vol met houten ogen, vormen de poppen en figuren, die louter bewegend op muziek, tevoorschijn komen in de theaterkast van Lejo. Op muziekstijlen van klassiek tot 'house', komen de figuren tevoorschijn, zoals een wild blaffende en snuffelende hond, een dirigent met een kinderkoortje, een goochelaar. Theater Lejo reist al meer dan 10 jaar rond door Nederland en het buitenland met zijn zeer energieke poppenvoorstelling. Naast zijn voorstellingen in theaters en tijdens festivals maakt hij korte 'Lejo' filmpjes die bijna dagelijks te zien zijn in het televisieprogramma Sesamstraat.

13:00-15:00 uur: Theater de Stoep, Theaterplein 1. Alex Roeka 'En Toen Ineens'
Toegang gratis. Twee voorstellingen: 13:00-13:45 uur en 14:15-15:00 uur.

Alex Roeka werd geboren in Ravenstein, Noord Brabant. Tussen zijn negende en achttiende verbleef hij op verschillende kostscholen, waar zijn liefde voor muziek en poëzie werd gewekt. Na de middelbare school ging hij psychologie studeren in Nijmegen.Hij onderbrak zijn studie om op een zeesleper te gaan varen. Een jaar later hervatte hij zijn studie in Amsterdam. Daar studeerde hij af en werkte vervolgens enige tijd als psycholoog. Maar de zee trok opnieuw en hij maakte vanuit Singapore enkele reizen naar Zuid-Oost Azië.Terug in Amsterdam raakte hij in de muziek verzeild en begon Nederlandstalige songs te schrijven en ermee op te treden. In 1996 verscheen zijn eerste cd Zee Van Onrust. Tegelijkertijd ontdekte hij het theater en kreeg, gebaseerd op de cd, zijn eerste theaterprogramma gestalte.

In 2000 ontving hij voor zijn lied Noem 't Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs. Vanaf dat moment bleven de cd's en theaterprogramma's elkaar met regelmaat opvolgen: Wildernis, Wolfshonger, Schemerdrift, Hadeskade, Mannenwoestijn en Beet Van Liefde. In 2007 werden zijn verzamelde liedteksten in boekvorm uitgegeven door Nijgh & van Ditmar. Voor zijn lied Moeder wordt hij opnieuw genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2016. De in 2009 verschenen cd Beet Van Liefde werd bekroond met een Edison. In 2010 tekende hij een contract met het toonaangevende platenlabel Excelsior-Recordings en werd zijn achtste cd Zachtaardig Vergooid opgenomen. Voor zijn negende cd Gegroefd ging hij in zee met de jongens van de Johan-band. Deze samenwerking resulteerde in een nieuwe klank. Wat rauwer, wat schurender, wat meer gericht op de popmuziek, maar tegelijk ook kwetsbaar en intiem. Met deze cd Gegroefd sleepte Alex Roeka zijn tweede Edison in de wacht.

Aan alle cd's was ook een theaterprogramma gekoppeld, dus intussen speelt Roeka al zo'n 20 jaar in alle theaters van Nederland en af en toe ook in België. Van Groningen tot in Brussel. Hij werkt gestaag door aan wat inmiddels zijn Muziektheater Van De Autobiografische Stroom is gaan heten. In 2016 en 2017 toert hij door Nederland met zijn theaterconcert Voort! In 2015 verscheen ook de gelijknamige cd. In 2017-2018 trekt hij langs de Nederlandse theaters met zijn jubileumvoorstelling EN TOEN INEENS, waarin hij de parels uit zijn omvangrijke oeuvre weer terug in het licht haalt.

15:30-16:15 uur: 't Oude Raadhuys (Galerie RAR).  Noordeinde 7: Lévi Weemoedt leest voor.
Toegang gratis.

Weemoedt studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Hij heeft dertien jaar als leraar Nederlands in Vlaardingen voor de klas gestaan. Omdat hij hierin niet voldoende voldoening vond, stopte hij met lesgeven. Weemoedt is schrijver van tragikomische korte verhalen en dito gedichten die veelal in en rondom Vlaardingen spelen. Ook was hij als medewerker verbonden aan het Algemeen Dagblad en publiceerde hij in Renaissance. Verder was Weemoedt van 1976 tot 1979 redacteur van literair-satirisch studentenblad Propria Cures, later, in de jaren '80 schreef hij in "Mare," het weekblad van de Rijksuniversiteit Leiden. Weemoedt debuteerde in 1977 met Geduldig Lijden, een jaar later gevolgd door Geen Bloemen en Zand Erover (1981). Zijn werk werd in 2007 verzameld in Vanaf de dag dat ik mensen zag. In totaal 261 gedichten was de oogst van de afgelopen dertig jaar en nu voegt Met enige vertraging daar 83 gedichten aan toe. Sinds 1992 woont hij in Assen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws