Afbeelding
Foto: PR

In 2022 is Brielle 450 jaar bevrijd

Actueel 41 keer gelezen

Brielle – het duurt nog bijna vijf jaar voor Brielle op 1 april 2022 zijn 450-jarige bevrijding van de Spanjaarden kan vieren, toen als eerste stad in Nederland. De voorbereidingen zijn al in gang.

Het Brielse college wil in het jubileumjaar 2022 lokaal, nationaal en mogelijk zelfs internationaal de aandacht vestigen op Brielle en natuurlijk hoopt men op de dag zelf weer een lid van de koninklijke familie in Brielle te mogen begroeten, zoals ook gebeurde in 1872 (koning Willem III), 1922 (koningin Wilhelmina) en 1972 (koningin Juliana). Verder wordt gedacht aan samenwerking met steden voor wie 1572 eveneens een gedenkwaardig jaar was, zoals Dordrecht. Het moet beslist niet alleen interessant worden voor liefhebbers van kunst en muziek: het college wil zoveel mogelijk Briellenaren, Brielse organisaties en scholen bij het feest betrekken.

In de julivergadering vroeg het college aan de Brielse raad goedkeuring om 25.000 euro te mogen besteden aan het maken van een plan voor het feestjaar 2022. Raadslid Jan Wolters (CDA) bleek niet bereid op voorhand carte blanche geven voor het palet aan producten en activiteiten dat het college voorstelt. Natuurlijk is het belangrijk dat Brielle goed op de kaart worden gezet; het lijkt hem echter verstandiger te werken vanuit een visie, waarin is bepaald op welke doelgroepen men zich wil richten, wat er bereikt moet worden en wat het mag kosten. Het moet niet zo zijn dat ad hoc initiatieven worden beoordeeld op gevoel. Wim Smit (D66) was van mening dat raadsleden moeten snappen dat planvorming nodig is en dat daar deskundigen bij nodig zijn die geld kosten. Diana van Bennekom (SP) vindt het niet vanzelfsprekend dat wanneer je 25.000 euro investeert je zo maar een goed plan hebt. De raad ging uiteindelijk akkoord met de gevraagde 25.000 euro.