Rudi Heintjes is groot fan van de gemeente.
Rudi Heintjes is groot fan van de gemeente. Floor Snijders

Rudie Heintjes: uitdaging om er in Voorne aan Zee iets moois van te maken

Actueel 715 keer gelezen

Voorne aan Zee - Relativeren, eenvoudig organiseren, dingen ‘licht’ maken, humor en plezier in het werk vindt Rudie Heintjes, de nieuwe interim gemeentesecretaris van Voorne aan Zee, belangrijk. En dat hij een bezige bij is, merk je al bij de eerste ontmoeting.

Na het onverwachte en niet verder toegelichte vertrek van gemeentesecretaris Vincent Florijn is Rudie Heintjes door het College van B&W van Voorne aan Zee aangesteld als interim gemeentesecretaris. Hij is daarmee de hoogste ambtenaar in de gemeente Voorne aan Zee en verantwoordelijk voor de verbinding tussen de ambtelijke organisatie en het bestuur. Daarnaast adviseert hij het college bij de maatschappelijke opgaven waarvoor de gemeente zich gesteld ziet en onderhoudt hij daarvoor contacten in en buiten de gemeente.

Je mag Rudie Heintjes gerust een bezige bij noemen. In de ruim 40 jaar dat hij voor gemeenten werkt, heeft hij een enorme staat van dienst opgebouwd. Interim gemeentesecretaris was hij onder andere in Goedereede, Ouderkerk aan de Amstel, Veere en Uden. Daarnaast verzorgt hij trainingen bij een organisatie met de wat ouderwets aandoende naam ‘De Lerende Ambtenaar’ en bij Certus Groep, een organisatieadviesbureau voor de overheid. Bij Certus wordt hij omschreven als iemand die kan relativeren, eenvoudig organiseren, dingen ‘licht’ maken, en humor en plezier in het werk belangrijk vindt.

Sinds april is Rudie Heintjes de nieuwe gemeentesecretaris van Voorne aan Zee. Samen met Lenny Mans vormt hij de directie van de gemeente. Afgelopen donderdag werd hij, tijdens een kennismakingsbijeenkomst van het college van B&W met de pers, voorgesteld. De uitdaging voor hem is van de nieuwe gemeente een eenheid te maken.

Wat hem drijft? In een interview voor ‘De Lerende Ambtenaar’ zegt Rudie Heintjes groot ‘fan’ te zijn van de gemeente. Een opmerking die op verjaardagen wel eens gelach oplevert, maar waar hij helemaal achter staat: ‘Niets is zo leuk als werken voor gemeenten en ik kan het weten, want ik doe het al ruim 40 jaar. Steeds kom je nieuwe dingen tegen. Je hebt te maken met allerlei facetten uit de samenleving woningbouw, onderwijs, cultuur, met subsidie, met paspoorten. Bijzonder is dat je eraan bijdraagt dat de samenleving goed functioneert en je contact hebt met alle lagen van de samenleving die daarover mee discussiëren. Dat vind je niet bij andere organisaties.

Mijn voorliefde ligt bij organisatievraagstukken en verandermanagement, en het vinden van oplossingen wanneer het met de onderlinge samenwerking niet zo lekker gaat. Als gemeenten of organisaties ervoor kiezen samen te gaan werken, brengt dat voor de mensen die er werken allerlei veranderingen met zich mee en daarover moet al ruim van tevoren goed nagedacht worden.

De ultieme vorm van samenwerking vind ik wel de gemeentelijke fusie. Dat is een instrument voor gemeenten om onder andere efficiënter te kunnen werken. Een voorbeeld waar samenwerking goed gelukt is, vind ik de veiligheidsregio’s. Tijdens de coronaperiode bleek dat er in deze regio’s efficiënt werd samengewerkt en dat zaken die door corona op ons afkwamen goed konden worden geregeld, bijvoorbeeld het terrasbeleid. Ook de SVHW in Klaaswaal die in onze regio voor twaalf gemeenten de belastingheffing en -inning verzorgt is zo’n voorbeeld van goede samenwerking.
In Voorne aan Zee zijn we nu bijna een jaar bezig. Dat is kort en zo nu en dan piept en kraakt het. Daar moet je niet bang voor zijn. Dat hoort erbij. Als je met elkaar wilt fuseren, is de eerste vraag: waarom doe je het en wat wil je met elkaar te maken hebben. Dat hebben de drie voormalige gemeenten ook gedaan. Natuurlijk waren er verschillen tussen die organisaties. Die verschillen moet je overbruggen met elkaar. Soms hoor of lees ik van inwoners die zeggen dat het allemaal niet meer is, zoals het ooit was. Dat is natuurlijk waar, en ik wil daar ook zeker niet makkelijk over doen. De uitdaging is om er iets mooiers van te maken. En het beste van de drie voormalige gemeenten te gebruiken om een betere, sterkere organisatie te worden. Dat gaat ons lukken, dat weet ik zeker, maar geef het even wat tijd. En in de tussentijd staan we open voor suggesties en vragen. Ook daar werken we aan, een goede bereikbaarheid van gemeente Voorne aan Zee en zorgen dat inwoners een antwoord krijgen op hun vragen.

Voorne aan Zee vind ik een prachtige gemeente; het is mooi om er te werken en ik zie enorm veel mogelijkheden. En heel veel collega’s met mij!’

Het laatste nieuws