Afbeelding

Recreatieondernemers Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee hard getroffen door strenge regels

Actueel 1.245 keer gelezen

Hellevoetsluis - Woensdag 6 mei ontving een aantal ondernemers uit de recreatieve sector Commissaris van de Koning Jaap Smit tijdens zijn bezoek aan Voorne-Putten op camping 't Weergors. Smit legde een bezoek af aan Voorne-Putten en ging in gesprek met ondernemers uit de toeristische en landbouwsector; twee sectoren die het zwaar hebben door de coronacrisis.

We spreken met Arda Riedijk van Camping 't Weergors en secretaris van TOP Voorne-Putten, de ondernemersvereniging die de belangen van de toeristisch-recreatieve sector op Voorne-Putten behartigt. Daarnaast spreken we burgemeester Junius over deze kwestie en kersverse recreatieondernemer Gerben de Groot. TOP Voorne-Putten pleit voor versoepeling van de huidige maatregelen en meer ruimte in het recreatief nachtverblijf. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hanteert strengere regels voor onze regio dan andere veiligheidsregio's in Zuid-Holland. De ondernemers hopen op een spoedige aanpassing van het huidige beleid.

Onbegrip
Arda Riedijk: "We weten sinds de persconferentie van het kabinet van 6 mei dat zeer waarschijnlijk vanaf 1 juli de sanitaire gebouwen weer open mogen. Dat heeft ervoor gezorgd dat we weer reserveringen binnenkrijgen. Diezelfde avond was ons reserveringssysteem zelfs even overbelast. Maar op dit moment zijn wij, samen met de regio Zuid-Holland-Zuid,  de enige regio in Nederland waar helemaal geen kortdurend recreatief nachtverblijf is toegestaan. Het leidt tot veel onbegrip dat we mensen die gebruik willen maken van een accommodatie met eigen sanitaire voorzieningen, moeten wegsturen naar andere regio's. We zijn met de burgemeesters van Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee bezig om daar een beetje lucht in te krijgen zodat we de vakantiewoningen en kampeerplaatsen, en ook plezierjachten met eigen sanitair toch voor nachtverblijf mogen openen."

Capaciteit van de zorg
De afweging voor deze strenge maatregelen is genomen op basis van de capaciteit van de zorg in de regio. "Op dit moment kunnen we aantonen dat de zorg op onze eilanden niet onder druk komt te staan door het toestaan van nachtverblijf voor vakantieverblijven, boten of kampeermiddelen die zelfvoorzienend zijn. Het lijkt er nu op dat zij er welwillend tegenover staan om dit stapsgewijs weer toe te staan."

Toeristisch kort verblijf
Riedijk: "Onze jaaromzet is voor 65% afhankelijk van het toeristische kort verblijf dus de tijd zal het leren hoe we dit jaar doorkomen.  Het seizoen voor de recreatiesector begint op 1 april. "We hebben maar 6 maanden om geld te verdienen en daar zijn nu al drie maanden van weg als we pas vanaf 1 juli mogen starten. Ondernemers zitten sinds 1 april in een emotionele achtbaan. Je leeft iedere keer toe naar de persconferenties en overleggen.  Wij vinden de situatie op onze eilanden oneerlijk. We vonden het prettig gehoord te worden en ons verhaal te kunnen doen aan Jaap Smit. We verwachten overigens niet dat als we goedkeuring krijgen voor nachtverblijf van de Veiligheidregio dat het storm zal lopen. We zien in de regio's om ons heen dat mensen echt wel voorzichtig zijn. De vakantiebeleving is anders op de parken en campings; de horeca is dicht, de winkeltjes zijn dicht en ook alle bezienswaardigheden zijn dicht."

GRIP4-situatie
Burgemeester Junius reageert als volgt op deze kwestie.  "We werken in de strijd tegen het coronavirus als crisisorganisatie in een zogenoemde GRIP4-situatie. Dat betekent dat de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond beslissingsbevoegd is en er een regionaal beleidsteam besluiten neemt voor onze hele regio en een noodverordening vaststelt. De regels kunnen dus per veiligheidsregio afwijken. Ik begrijp dat het voor recreatieve ondernemers vervelend is dat zij zien dat er in sommige andere regio's meer mogelijk is. Alle besluiten die genomen zijn in onze regio, zijn genomen met het doel om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen en de druk op de zorg te verminderen. Samen met de burgemeesters van Goeree Overflakkee en Voorne-Putten heb ik in samenwerking met een vertegenwoordiging van de recreatieve sector een plan van aanpak ingediend bij het bestuur van de Veiligheidsregio. Dat plan van aanpak was bedoeld om op een verantwoorde manier ruimte te kunnen bieden aan recreanten. Ook Top Voorne-Putten is daarbij betrokken geweest. En er is door burgemeester Aboutaleb inmiddels ook al besloten tot versoepelingen. Sinds 29 april is daardoor dagrecreatie weer mogelijk op campings, vakantieparken, stranden en in jachthavens. Dat was de eerste stap. Sanitaire voorzieningen blijven voorlopig nog wel gesloten. De tweede stap, waar op 5 mei een besluit over is genomen, is dat alle mensen met vaste plekken op campings, jachthavens en vakantieparken vanaf 9 mei weer volledig – ook 's nachts' – gebruik kunnen maken van hun plek. Als die plek tenminste beschikt over eigen sanitair. Binnenkort hebben we een gesprek met de voorzitter van de Veiligheidsregio om de versoepeling van de maatregelen richting 1 juli te bespreken. Dat sluit aan op de lijn van het kabinet. Het kabinet gaf aan dat als de ontwikkeling van het coronavirus het toelaat en onder voorwaarden - campings, jachthavens en recreatieparken weer volledig open kunnen per 1 juli. Ik kan heel goed begrijpen dat de recreatieve sector daar naar uitziet. En ik ben er ook trots op dat zij er zelf over nadenken en plannen maken over hoe dit op een verantwoorde manier kan. Jachthavens, campings en vakantieparken zijn ontzettend belangrijk voor Hellevoetsluis als toeristenstad, dus ik hoop van harte dat iedereen daar snel weer volledig, maar op een verantwoorde manier, van kan genieten."

Seizoensgasten die weer gebruik kunnen maken van hun plekje, eerder alleen dagverblijf en vanaf morgen volledig, zijn dolgelukkig. "Iedereen houdt zich netjes aan de regels. We hebben maatregelen genomen; geen dagbezoek, maximaal twee personen in de receptie, de winkel is nog niet open, desinfectiemiddelen enzovoorts", geeft Riedijk aan.

Flinke buffer nodig
We spreken tot slot Gerben de Groot van camping Zonnehoeve in Oudenhoorn. Kersverse recreatieondernemers Gerben en Sanne hebben twee jonge kinderen en zijn samen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven begonnen. Het jonge gezin besloot hun droom waar te maken en een eigen camping te kopen. "We hebben ons nek uitgestoken voor deze camping in de polder van Oudenhoorn. We hebben hier een paar keer gekampeerd, zijn verliefd geworden op het gebied en besloten onze droom van een eigen camping waar te gaan maken. Op 20 maart kregen we de sleutel en drie dagen later kregen we te horen dat de camping niet open mocht. Dat voelt voor ons echt zuur. Je verheugt je er zolang op om je droom werkelijkheid te laten worden en dan mag je niet van start. Inkomsten blijven uit, maar de kosten lopen wel door. We vinden het heel krom dat je in Zeeland wel mag overnachten, maar hier niet. En het is lastig uit te leggen voor gasten die willen reserveren. Natuurlijk snappen wij dat het enorm moeilijk moet zijn om al die maatregelen op te stellen, alleen is het erg zuur als het jou en je portemonnee raakt. De overheidssteun die wij hebben gekregen is eenmalig € 4000,- omdat we een mini-camping zijn en bovendien onze onderneming en ons woonadres gelijk zijn. Dus je hebt dan een flinke buffer nodig om te overleven.  Caravans en campers die naar onze mini-camping komen bouwen natuurlijk niet 's ochtends op en 's avonds weer af. We zijn echt afhankelijk van het nachtverblijf voor onze inkomsten. Wij hopen op een spoedige versoepeling van de huidige maatregelen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws