Foto: Foto-OK.nl
Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-OK.nl

Kaarsenwake en herdenking 'Huis van Levie'

Actueel 566 keer gelezen

Spijkenisse – Gisteravond werd op de Voorstraat 14a, ter hoogte van het huis van de in de oorlog weggevoerde Joodse familie Levie, een kaarsenwake gehouden. Eerder op de dag was door burgemeester Van Oosten voor het huis en de daar in de straat liggende 'Stolpersteine' een krans gelegd ter nagedachtenis aan de vijf leden van het gedeporteerde en omgekomen gezin.

De kaarsenwake was ter nagedachtenis aan alle 45 Nederlandse Joden welke tijdens de bezetting (1940-1945) zijn weggevoerd uit Voorne-Putten. Geen van hen zijn teruggekeerd, allen vonden de dood. Bij de bijeenkomst werden alle 45 namen en leeftijden van deze slachtoffers opgenoemd. Ook werden gedichten voorgedragen, een Joods lied gezongen,  klonk het taptoe-signaal en waren er stiltemomenten.

Op initiatief van de Vereniging Historisch Spijkenisse, Herbert Westland, Henk den Haan (gids Orgelzolder Breepleinkerk R'dam) en Joop van der Hor, zijn zeer recent de twee ramen en de toegangsdeur van het huis aan de Voorstraat voorzien van een collage, bestaande uit een aantal bijzondere historische foto's waaronder die van de gedeporteerde familie Levie. Het project 'Huis van Levie' is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nissewaard.

De collages met foto's en uitleg over wat er op 28 oktober 1942 gebeurd is op die plek, zal nog geruime tijd voor iedereen te zien zijn. Geprobeerd wordt om door middel van sponsering het pand op te knappen. Ook wordt, als hiervoor voldoende middelen worden gevonden, een bronzen beeld gemaakt van Max, de herdershond van de familie Levie die achterbleef toen zijn baasjes werden weggevoerd. De bedoeling is dat het beeld voor het huis komt te staan.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws