Afbeelding

Geen 1 aprilviering, maar wel saamhorigheid in Den Briel!

Actueel 409 keer gelezen

Dit jaar was 1 april in Den Briel heel anders dan heel veel jaren daarvoor. Er waren geen gevechten tussen de Spanjolen en de Watergeuzen, geen joelende kinderen, de poort werd niet gerammeid, een blaaskaak van een burgemeester ontbrak, geen dokters die voor een stuiver hun pillen verkochten, geen bedelaars die om een aalmoes vroegen, geen overwinningsgezang, geen geweeklaag van Spanjolen die in het gevang terecht waren gekomen.

In plaats van zo'n twintig duizend bezoekers die normaal gesproken Brielle jaarlijks op deze historische dag aandoen, was het nu zo rustig binnen de vesting dat je een kanonskogel kon afvuren zonder iemand te raken. Wat deze bijzondere dag in den Briel misschien nog wel het meeste indruk heeft gemaakt waren de talloze Geuzenvlaggen. Het leek erop dat op die manier de inwoners wilden laten zien met elkaar verbonden te zijn, elkaar te willen helpen en te steunen.

Dat enkele burgers en buitenlui een aubade brachten op het grasveld van het Brielse Gasthuis moet de bewoners ook goed gedaan hebben. Ook bijzonder was het zwaaien met de Geuzenvlaggen bovenop de Hoofdwacht terwijl het lied 'Jan Klaassen de trompetter' uit de luidspeakers klonk. Maar hoe bijzonder het ook allemaal was, hopelijk is het volgend jaar op april wel weer een heel groot feest!

Fotografie: Martin van Gurp

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws