Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Acht brandweerlieden onderscheiden

Actueel 729 keer gelezen

Spijkenisse – Gisteravond ontvingen acht leden van de (vrijwillige) brandweer uit handen van burgemeester Van Oosten een onderscheiding.

De uitreiking van de vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid, brandweeronderscheidingen en Koninklijke onderscheidingen, vond plaats tijdens de korpsavond in de brandweerkazerne aan de Schenkelweg in Spijkenisse. Alle uitreikingen zijn een blijk van waardering voor jarenlange inzet, passie en gedrevenheid bij de brandweer en de zekerheid voor inwoners dat altijd op deze mensen gerekend kan worden.

Oorkondes
Olaf Niessink ontving de vrijwilligersoorkonde en onderscheiding Openbare Orde en Veiligheid; hij was in september 2019 10 jaar brandweerman.  Dirk-Jan Saunier was 1 juli 2019 20 jaar in brandweerdienst en ontving hiervoor de Brandweeroorkonde en onderscheiding. Henk van Prooijen nam de Brandweeroorkonde en onderscheiding én Vrijwilligersoorkonde en onderscheiding Openbare Orde en Veiligheid voor 25 jaar (per 1 september 2018) brandweerman in ontvangst.

Koninklijke onderscheidingen
Maar liefst vijf brandweerlieden werden Koninklijk onderscheiden. Pieter Bijl is onder andere hoofdbrandwacht, lid van team TCO en leider van de Jeugdbrandweer. Martin van den Boogert is onder andere hoofdbrandwacht, hoofdwerker chauffeur en -bediener, en brandweer duiker. Arjan Kershof begon in '97 bij de vrijwillige brandweer, werd in 2000 beroeps en is dat nog steeds bij de Gezamenlijke Brandweer. Peter Rienks is onder andere hoofdbrandwacht, chauffeur, pompbediener, leerwerkplekbegeleider bestuurslid van de personeelsvereniging  en actief als instructeur bij de EHBO vereniging Spijkenisse. Martin Krauwinkel is onder andere hoofdbrandwacht en plaatsvervangend ploegchef en werd ook beroepsbrandweerman. Later stapte hij over naar de politie, maar is nog steeds vrijwilliger bij de brandweer. Ook is Krauwinkel nog altijd bevelvoerder van de eilandenwedstrijdploeg. Alle koninklijk onderscheiden brandweerlieden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Geruime tijd geleden is door burgemeesters in de regio de intentie uitgesproken om voor vrijwillige brandweerlieden die zich al 20 jaar of meer hiervoor inzetten een Koninklijke onderscheiding aan te vragen. Bij de brandweer in Spijkenisse was het gisteravond de eerste keer dat zo'n groot aantal brandweerlieden tegelijkertijd een Koninklijke onderscheiding ontving.

2019/ 2020
Brandweercommandant Ton Muilwijk sprak bij de opening van de korpsavond en voorafgaande aan de uitreiking van de onderscheidingen de aanwezigen toe. Hij gaf daarbij een kleine opsomming van wat het afgelopen jaar gepasseerd is en wat de brandweer Spijkenisse het komend jaar te wachten staat. In totaal werd dit jaar tot nu toe 633 keer uitgerukt (in 2018 767 keer). Organisatorisch wordt onder andere gewerkt aan een instandhoudingsplan, opleidingen en aanrijtijden sever. Er is een boot in gebruik genomen, komend jaar komt er een nieuwe directeur, wordt de kazerne verbouwd en er zijn aanbestedingen gedaan voor nieuwe haak-armvoertuigen, dompelpompen, adembeschermingscontainers en verzorgingsunits. Verder zijn de voorbereidingen voor de jaarwisseling in volle gang en zal ook een bijdrage worden geleverd aan het in Rotterdam georganiseerde songfestival.

Zorgen zijn er ook, vertelde de commandant. Onder andere over het feit dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te werven. Het deels uit beroeps- en deels uit vrijwilligers bestaande team in Spijkenisse bestaat uit 36 beroepsbrandweerlieden waarvan er 24/7 en 365 dagen per jaar altijd acht aanwezig zijn en 36 vrijwilligers die kunnen worden opgeroepen als meer dan één voertuig moet uitrukken. Ook de jeugdbrandweer floreert. Vanuit daar wordt door jongeren (vanaf 18 jaar)  regelmatig de overstap naar de vrijwillige brandweer gemaakt.

Na het uitreiken van de onderscheidingen werd de korpsavond afgesloten met een warm buffet voor alle (oud)brandweerlieden en familie.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws