Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Kindergemeenteraad Nissewaard geïnstalleerd

Actueel 455 keer gelezen

Nissewaard – Aan het begin van de avond werd door burgemeester Van Oosten in de raadzaal van het Stadhuis Nissewaards eerste Kindergemeenteraad geïnstalleerd. De 19 groep zeven leerlingen van 17 verschillende basisscholen hebben de komende twee jaar zitting hierin.

De Kindergemeenteraad was een wens van wethouder Wouter Struijk. Het project wordt begeleid door de Kleine Ambassade die dit uitvoert in samenwerking met de gemeente Nissewaard en diverse experts en bedrijven in de regio. Doel is om kinderen al jong bij gemeentebeleid te betrekken en te leren hoe ze zelf hierover kunnen meedenken, meepraten en ideeën aan kunnen dragen over wat zij belangrijk vinden in hun stad.

Eind oktober werd begonnen met een sollicitatieronde. Kinderen die mee wilden doen vulden een formulier in waarin zij over zichzelf vertelden. Tijdens de sollicitatiemiddag moesten opdrachten worden uitgevoerd en werden vaardigheden zoals discussiëren, mening vormen en luisteren naar elkaar geoefend. Ook werd de scholieren gevraagd naar hun ideeën over de toekomst van de stad. De 19 geselecteerde Kindergemeenteraadsleden zijn leerlingen van de Rank, de Vliegerdt, de Morgenster, de Annie MG Schmidtschool, de Duif, de Vuurvogel, de Vlasbloem, het Anker, de Mgr. Bekkerschool, de Akkers, Vogelenzang, de Veenvlinder, Markenburgschool, de Maasoever, de Klinker, Jan Campert en de Wegwijzer.

De scholieren gaan in zes blokken verdeeld over de twee jaar dat zij zitting hebben in de raad aan de slag. Ieder blok bevat ongeveer vijf bijeenkomsten waarin via een vaste volgorde een onderwerp wordt behandeld. Begonnen wordt met kennis opdoen. Daarna wordt onderzoek gedaan over het thema en vervolgens wordt hierover gediscussieerd en kunnen de kinderraadsleden zich een mening vormen. Daarna wordt over het onderwerp een advies opgesteld wat wordt voorgelegd aan bijvoorbeeld de burgemeester, een wethouder of gemeenteraadsleden van de stad. Het eerste thema waarmee de scholieren onder begeleiding van de Kleine Ambassade in het komend jaar mee aan de slag gaan is 'democratie'. Later volgen de thema's 'fijn opgroeien' en 'leefomgeving'.

Wethouder Struijk vertelde tijdens de bijeenkomst het belangrijk te vinden dat de stem van kinderen wordt gehoord. 'Kinderen hebben vaak slimmere en betere ideeën en adviezen, over zaken die volwassenen niet of te weinig zien.' Gelijk al bij de vraag van de burgemeester over wat kinderen belangrijke thema's vinden gingen zowat alle vingers omhoog en bleken de kindergemeenteraadsleden goed voorbereid. Ook mochten nog vragen aan de burgemeester worden gesteld. Shane vroeg opheldering over een artikel in de krant waarin stond dat burgemeester Van Oosten inmiddels negen maanden de baas is van Nissewaard. 'Maar dat is toch de gemeenteraad?' De burgemeester vond dat Shane goed opgelet had en vertelde in de slimme vragensteller wel een toekomstige wethouder te zien.  In aanwezigheid van (groot)ouders en andere familieleden beloofden Joyce, Liam, Julia, Boaz, Dewi, Emma, Alp, Amber, Nyi, Indira, Maiwand, Inge, Hila, Shane, Sandra, Jahrome, Julia, Shyde en Jorne vervolgens plechtig de regels van de Kindergemeenteraad te zullen respecteren, waarna zij door de burgemeester werden gefeliciteerd.   

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws