Afbeelding
Foto: Anita Tempelman

Vijf jaar Repair Café Spijkenisse

Actueel 275 keer gelezen

Spijkenisse – Het Repair Café Spijkenisse bestaat vijf jaar. Reden voor wethouder Léon Soeterboek om op bezoek te gaan en de vrijwilligers te feliciteren met dit eerste lustrum.

In het Repair Café kunnen bezoekers twee keer per maand kapotte spullen brengen om te laten repareren door een van de vrijwilligers. De reparaties worden gratis uitgevoerd; alleen nieuwe onderdelen moeten worden betaald. De vrijwilligers zijn meest gepensioneerden die veelal professioneel in de techniek gewerkt hebben. Oudste en vrijwilliger vanaf de oprichting van het Repair Café, is de 81-jarige meneer Sluimer. Met veel plezier en voldoening zet hij zijn kennis en vaardigheid in bij het repareren van elektronica die wordt binnengebracht.

'Het Repair Café voorziet duidelijk in een behoefte', vertelt oprichter Aad van der Velden. 'We verrichten zo'n 450 reparaties per jaar en ontvangen gemiddeld 30 bezoekers per middag dat we geopend zijn. De ter reparatie aangeboden spullen zijn enorm divers. Mensen komen met stofzuigers, koffiezetapparaten, verlichting, elektrisch gereedschap, radio's, föhns, speelgoed ect. Maar ook een kapotte stoel, broodrooster of computers kunnen worden gerepareerd. We telden in de loop der jaren 65 verschillende soorten apparaten, waarvan we zo'n 90 procent ook echt kunnen repareren.'

Het Repair Café begon ooit in het wijkgebouw aan de M.A. de Ruijterstraat, maar vindt inmiddels alweer vier jaar haar onderkomen in wijkcentrum De Hoek  aan de Zwanenhoek in Spijkenisse. Het is twee keer per maand op de even donderdagen van 13.30 tot 16.30 uur geopend. De bezoekers komen inmiddels niet meer alleen uit Spijkenisse, maar ook uit de wijde omgeving. 'Het wordt nog steeds drukker. Mensen weten ons inmiddels, onder andere door mond-op-mond reclame, goed te vinden. Ook spullen die elders niet konden worden gerepareerd krijgen wij vaak weer 'aan de praat', vertelt Aad, die de coördinatie doet en de ter reparatie aangeboden spullen aanneemt, noteert en belt als deze kunnen worden opgehaald. Zijn echtgenote Pilar verzorgt de koffie voor de vrijwilligers, maar ook bezoekers kunnen tegen vergoeding een consumptie gebruiken in het Repair Café.

Het jubileum werd vanmiddag voor aanvang van het Repair Café met bloemen en taart voor de vrijwilligers gevierd. Ondertussen werden de eerste te repareren spullen al binnen gebracht en werden de soldeerbout en schroevendraaier tussen het eten van de taart door weer ter hand genomen.

Meer informatie over het Repair Café Spijkenisse is te vinden op Facebook.  

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws