Afbeelding

Fors begrotingstekort door financiële tegenvallers gemeente Hellevoetsluis

Actueel 320 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wie donderdagavond 7 november 's avonds naar buiten keek, zag af en toe een lichtflits. En, dat waren niet alleen flitsen die bij de boven Hellevoetsluis hangende buien hoorden.

Een donderdagslag bij heldere hemel vond plaats in het gemeentehuis tijdens de zogenaamde begrotingsvergadering die daar werd gehouden. Daar moesten de verbijsterde gemeenteraadsleden aanhoren dat er een groot tekort is ontstaan in de gemeentelijke begroting voor het jaar 2020. Nog geen twee maanden geleden sprak wethouder Margriet den Brok (Financiën) over een sluitende begroting: "We hebben opnieuw een sluitende begroting. We konden geld vrij maken voor onderwerpen die we als college belangrijk vinden voor onze gemeente, op allerlei terreinen. Ik realiseer me dat dit niet vanzelfsprekend is; er zijn ook gemeenten die moeten bezuinigen."

En nu zit Hellevoetsluis zelf flink in de problemen, hetgeen dus donderdag bleek tijdens de behandeling van de begroting voor 2020. Er zijn onverwachte financiële tegenvallers en het betreft zo'n 3 miljoen euro. Enkele dagen voor de betreffende raadsvergadering werden de raadsleden in een email voorbereid over wat zou gaan komen. Het is niet goed mogelijk om er de vinger op te leggen waar het nu precies is fout gegaan. Wethouder Den Brok wijst onder andere op verminderde inkomsten (minder dividend) en diverse tegenvallende uitgaven (jeugdzorg en schuldhulpverlening, diverse prijsstijgingen). Diverse raadsleden stipten de onderbezetting binnen het gemeentehuis aan, er zijn tientallen vacatures waardoor de werkdruk erg groot is. Het was een moeilijke vergadering voor de wethouder, zijzelf was ook verrast door het grote tekort. Margriet den Brok zal een extern onderzoek laten plaatsvinden om uit te zoeken waar de communicatie faalde.

Grootste partij IBH was bereid om de begroting toch goed te keuren. Zo krijgt het college de kans de tekorten op te lossen. Ook coalitiepartijen CDA en VVD steunen het college. De drie oppositiepartijen zijn stomverbaasd. GroenLinks, D66 en PvdA snapten niet waarom het college niet eerder wist van de problemen. Daarom stemden zij tegen de begroting. Eén van de overwegingen van IBH om voor te stemmen was dat hierdoor mogelijk voorkomen wordt dat Hellevoetsluis onder financieel toezicht komt van de provincie. De provincie zal er echter op willen toezien dat goed onderzocht wordt wat er aan de hand is en dat er oplossingen worden gekozen die de begroting sluitend maken.

Bezuinigingen en het schrappen in bestaande plannen, het zal de komende periode nog spannend worden in de gemeenteraad. 

Wil jij dicht op deze spannende politiek zitten en schrijf je graag? Wordt dan onze politiek redacteur. Kom eens praten of schrijf een proefartikel.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws