Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Ontbijten tussen de koeien

Actueel 313 keer gelezen

Abbenbroek – Leerlingen uit groep vier van pcb De Aanwas gingen vanochtend op een wel heel bijzondere plek ontbijten. In het kader van het Nationaal Schoolontbijt en op initiatief van de PR commissie 'Boeren en tuinders Voorne-Putten', aten zij een gezond ontbijt, te midden van het jongvee in de stal van het melkveebedrijf van de familie Eikelenboom in Abbenbroek.

Voor deze speciale gelegenheid was in de stal van hooibalen een lange ontbijttafel met banken gemaakt. Tijdens het eten gaf boerin José uitleg aan de kinderen over waar hun eten en drinken vandaan komt. Bijvoorbeeld dat kaas gemaakt wordt van melk en dat kalfjes en koeien die jonger dan twee jaar zijn, 'jongvee' worden genoemd. Ter voorbereiding hadden de jonge scholieren samen met juf Anouk een heel aantal vragen bedacht, die door de boerin beantwoord werden. Zo wilden zij onder anderen graag weten wat voor dieren er allemaal op de boerderij van de familie Eikelenboom te vinden waren, hoeveel koeien er werden gehouden, of er pas nog kalfjes waren geboren en nog veel meer. Het melkveebedrijf aan de Katerwaalsedijk telt zo'n 70 melkkoeien, circa 50 stuks jongvee, kippen en een 40-tal fokschapen. Na afloop van het ontbijt namen de kinderen een kijkje bij de koeien en mochten natuurlijk ook de kalfjes worden geaaid.

De leerlingen uit de andere groepen van De Aanwas aten vanochtend het Nationaal Schoolontbijt op school. In Tinte gingen basisschoolkinderen op uitnodiging van de boeren- en tuinders organisatie ontbijten in de kas van agrarisch bedrijf 'Vers van Voorne'. Het was de eerste keer dat 'Boeren en tuinders Voorne-Putten' meedeed aan het Nationaal Schoolontbijt. 'Maar dit krijgt zeker een vervolg en we hopen het volgend jaar verder uit te breiden', aldus Marjet Boogaard van de organisatie. Andere activiteiten die commissie (jaarlijks) organiseert of aan meedoet zijn onder andere de Sportpolderdag, Loeren bij de boer, Fokveedag en Kom in de Kas.  

Landelijk doen er deze week zo'n half miljoen kinderen op zo'n 2750 scholen mee aan het Nationaal Schoolontbijt, om zo samen te laten zien hoe goed en leuk het is om de tijd te nemen voor je ontbijt. In de ontbijtweek leren kinderen met speciaal lesmateriaal wat gezond ontbijten is. De online Ontbijtmeter helpt ze ontdekken hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws