Afbeelding
Foto: Wil van Balen

De vlag gaat uit voor 100 jarige in de Vliedberg

Actueel 384 keer gelezen

Hellevoetsluis - De vlag hing uit bij De Vliedberg voor honderdjarige bewoonster mevrouw Meline Dos santos Oliviera - Dos Remedios, heeft behalve een bijzonder naam ook een bijzondere geschiedenis.

Van oorsprong komt haar familie uit Macau, China. Macau werd in 1557 gekoloniseerd door de Portugezen en was daarmee de oudste kolonisatie van China. Dat verklaart waarom mevrouw Oliviera, ondanks dat zij haar jeugd doorbracht in Hong Kong, behalve Mandarijns ook Portugees spreekt. Zij heeft tijdens haar jaren in China gewerkt als lerares Engels en was een leuke beeldende lerares. In die tijd was het gewoon dat er bedienden waren in huis. Maar mevrouw Olivia doet alles graag zelf.

Toen het moment kwam afscheid te nemen van haar werkzaamheden werd er een eervol en gul afscheid georganiseerd. Vandaag de dag is haar Nederlandse taalkennis summier en spreekt ze met name in het Engels. Samen met haar man, die altijd bij een bank heeft gewerkt, kwam ze pas op latere leeftijd naar Nederland. Zijzelf was al tachtig jaar oud, toen zij samen emigreerde uit haar geboorteland naar Nederland vanwege zijn gezondheidsproblemen. Haar enige dochter woonde al jaren met haar twee dochters in Hellevoetsluis. Toen haar man ziek werd werd besloten zij dat de familie bij elkaar moest zijn om voor elkaar te zorgen. En zo trokken ze in bij haar dochter in Nederland. 'Een warm bad.' Dat haar door alle veranderingen heen hielp.

Sindsdien heeft ze aan de Isaac da Costastraat gewoond en na het verlies van haar man kwam ze te wonen in De Vliedberg. Daar hingen ze afgelopen zaterdag op haar honderdste verjaardag de vlag voor haar uit. En ook burgemeester Milène Junius bracht haar daar een bezoek. Blij verrast door de grote bos bloemen die de burgemeester voor haar meebracht vertelde ze enthousiast over haar dagelijks leven. Mensen kijken vindt ze leuk en ze gaat er graag op uit voor een ommetje. Meestal gaat zij naar het winkelcentrum waar zij graag de wandeling afsluit met een ijsje. "An icecream a day keeps the doctor away!" Ze lacht trots als ze zegt dat ze met haar honderd jaar geen hulpmiddelen nodig heeft en ook geen medicatie slikt. Wel haalt ze graag op de markt veel en vers fruit, dat is gezond, maar snoepen doet ze ook graag. "Ik hou van eten, al het eten." Haar kleindochter vraagt haar: "En Dim Sum?" "Ja lekker hoor!" Ze heeft iemand die regelmatig voor haar kookt. "Ik lust alles." Ze is tevreden en houdt van haar zelfstandigheid. Haar familie en vrienden noemen haar een 'powervrouw' vanwege haar altijd optimistische aard en gevoel voor humor. Soms vindt ze het jammer dat ze alleen Engels spreekt, omdat veel van haar leeftijdsgenoten het Engels niet goed kennen. Desondanks kent iedereen haar en vinden de mensen haar erg leuk. "Iedereen zegt me gedag", zegt ze vrolijk.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws