Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Meepraten over het sportbeleid

Actueel 112 keer gelezen

Spijkenisse - Gisteravond vond in Theater de Stoep de Kick Off plaats voor het Lokaal Sportakkoord.

Het nationale sportakkoord richt zich op zes thema's: inclusief sporten & bewegen, kinderen vaardig in bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale aanbieders, een positief sportklimaat en topsport. Nissewaard kan voor een lokaal sportakkoord eigen thema's benoemen om op in te zetten.

'Waar het ons om gaat, is dat mensen bewegen', geeft wethouder Martijn Hamerslag aan. 'Het hoeft niet persé sporten in verenigingsverband te zijn als mensen maar bewegen. En dan hebben we het over mensen van 0 tot 100, met of zonder beperking en ongeacht inkomen.' Stap dus gerust op de fiets of maak een lange wandeling.

Het is de bedoeling mensen te stimuleren om te gaan bewegen. Vanuit de High Five wordt al ingezet op doelgroepen, maar ook vanuit andere invalshoeken wordt gekeken naar hoe mensen geprikkeld kunnen worden om meer te bewegen. Onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen stress vermindert en dus minder gezondheidsklachten oplevert. Voor kinderen, vooral uit minima gezinnen, is sporten belangrijk om te voorkomen dat ze een achterstand oplopen. Door te sporten en minder stress te ervaren, kunnen deze kinderen op school beter meekomen. Kinderen uit gezinnen met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm kunnen gebruik maken van het Jeugdsport- en cultuurfonds om hun contributie te betalen. Ook voor zwemlessen kan het fonds ingezet worden. Door minder gezondheidsklachten zal er ook minder gebruik gemaakt worden van de zorg, waardoor de zorg ook betaalbaar blijft.'

Langs de Maasboulevard staan al diverse attributen die gebruikt kunnen worden bij bewegingsactiviteiten. De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om dit soort voorzieningen uit te breiden. 'We ondersteunen weliswaar verenigingen, maar als mensen er behoefte aan hebben om zelfstandig te sporten willen we ook hen tegemoet komen. Het aantal mensen dat op deze manier beweegt, neemt toe.'

Binnen het sportbeleid geeft de gemeente de brede kaders aan, maar om mensen echt aan het bewegen te krijgen is meer nodig. Daarover gaat de gemeente nu in gesprek met  verenigingen, onderwijsinstanties, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en iedereen die maar iets te doen heeft met bewegen. Samen bepalen ze de thema's die terug moeten komen in het Lokale Sportakkoord. 'Het akkoord verwacht geen extra inzet van mensen, maar is op samenwerking gericht. Er gebeurt al heel veel. Als we dat kunnen verbinden aan elkaar is dat top.' Onder de noemer High Five is er een heel jaarprogramma gericht op sport met activiteiten als snuffellessen, wijk- en schoolsport en verenigingsondersteuning. De gemeente organiseert dit keer het sportgala op 27 januari. Daar wordt het lokale sport- en beweegakkoord gepresenteerd. De vernieuwde website ActiefinNissewaard.nl laat zien wat er allemaal te doen is. Ook op het gebied van cultuur, natuur en sociale activiteiten.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws